POLICIJA OBJAŠNJAVA

Je li Ostojić lagao kad tvrdi da je raspisao nagradu za svastiku?

18.02.2016 u 18:46

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova razjasnilo je dilemu oko raspisivanja nagrade za informacije o svastici na Poljudu, kojom se nudi 20 tisuća kuna onome tko pruži vrijedne informacije o počinitelju kaznenog djela. Slučaj je već punih osam mjeseci u fokusu javnosti i redovito se koristi u političkim prepucavanjima, a sama istraga tapka u mjestu

Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ovog tjedna je preko svog profila na Facebooku prozvao novu vlast jer u nekoliko tjedana još uvijek nije pronašla krivce za poljudsku sramotu, a upravo zbog toga on se mjesecima nalazio na udaru HDZ-a. 'Bez obzira što to ne rješava ministar, moje pitanje za novu vlast je kad ćete riješiti tko su crtači...raspisao sam i nagradu , a još ništa', napisao je. Na njegovu podrugljivu primjedbu u roku od nekoliko sati odgovorio je novi ministar Vlaho Orepić raspisivanjem nagrade, da bi Ostojić potom izjavio da je upravo on odobrio ovakav potez.

Kako se pretragom arhive MUP-ovih stranica takva informacija nigdje ne može pronaći, a i u splitskoj policiji zbunjeno odgovaraju da do ovog tjedna nije postojala mogućnost dodjele nagrada za informacije o svastici, u Ministarstvu unutarnjih poslova nakon nekoliko sati provjeravanja za tportal su opisali cijelu proceduru. Ministar Orepić doista je prvi koji je raspisao nagradu, ali ni njegov prethodnik Ostojić nije lagao.

Inicijativa za ovakav potez stigla je iz same policije krajem prošle godine, nakon što je zaključeno da provedena istraga nije dala previše korisnih informacija i da su šanse za rješavanje slučaja sve manje. Tadašnji ministar Ostojić dao je suglasnost za raspisivanje nagrade, a predmet je potom proslijeđen pravnoj službi MUP-a koja je zadužena za pripremu konkretne odluke.

Vremenski slijed događaja nije potpuno razjašnjen, no očito je da se sve događalo u periodu od izbora do formiranja nove vlasti. Ministra Orepića stoga je na stolu čekala odluka koju je samo trebalo potpisati. Tako barem tvrde u MUP-u.

Inače, nagrada od 20 tisuća kuna nudi se svakome tko pruži konkretne informacije koje bi dovele do počinitelja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju, odnosno onoga tko je početkom prošlog ljeta uoči utakmice na terenu splitskog stadiona iscrtao nacističku svastiku. Policija jamči anonimnost i poziva građane da se obrate na telefon 192, e-mailom na splitsko-dalmatinska@policija.hr ili u najbližu policijsku postaju.