tragedija na tragediju

Jedini svjedok sudara u kojem su stradali brat i sestra poginuo je u padu rampe trajekta na Lošinju

06.09.2024 u 08:51

Bionic
Reading

U tragičnoj nesreći Kate i Stipe smrtno su stradali na jednoj od najopasnijih dionica u zemlji. Osumnjičena za izazivanje nesreće, albanska državljanka, umalo je puštena da se brani sa slobode. Idući tjedan počinje ročište, a jedini svjedok sudara u kojem su stradali brat i sestra poginuo je u padu rampe trajekta na Lošinju

Devetog travnja oko 20 sati i 40 minuta Katarina (18) i Stjepan (20) Đerek izgubili su živote u stravičnoj prometnoj nesreći na Jadranskoj magistrali, u blizini mjesta Slano kod Dubrovnika. Albanka Klevisa Ymeri (29) nepropisno je pretjecala vozilo ispred sebe i frontalno se sudarila s vozilom u kojem su bili Stjepan i Katarina.

Klevisa Ymeri zadobila je lakše tjelesne ozljede. Pritvorena je nakon puštanja iz bolnice. No, ubrzo nakon uslijedio je šok.

"Nakon tri mjeseca stiže odluka da se taj istražni zatvor može zamijeniti uz jamčevinu od 70.000 eura i uz nekakve strože mjere postupanja", kazao je za Provjereno Nove TV Viktor Đerek.

U pritvoru je zadržana, između ostalog i zbog mogućnosti od bijega, no tada je Općinski sud ponudio opciju da se uz jamčevinu brani sa slobode.

"Mi smo svjesni toga da to ne bi bila njena konačna kaznena presuda, ali smo i svjesni drugih mogućnosti i od tog ilegalnog bijega", smatra Viktor Đerek.

Odluku o puštanju iz pritvora Županijski je sud u Dubrovniku dva puta poništio.

Izazivanje prometne nesreće s namjerom kada je prouzročena smrt jedne ili više osoba, kažnjava se zatvorskom kaznom do 15 godina. U slučaju Đerekovih, albanska državljanka tereti se za izazivanje prometne nesreće iz nehaja. Pa je tako, bez obzira što se radi o smrti dvije osobe, maksimalna kazna zatvora 8 godina. Prvo ročište zakazano je za 10. rujna. I kao da tragedija nije dovoljno bolna i teška, jedini svjedok nesreće, vozač automobila kojeg je osumnjičena pretjecala jedan je od poginulih mornara u tragediji na trajektu u Malom Lošinju.

"On je u svom svjedočanstvu naveo da su se iza njega nalazila dva automobila. Prvo Mercedes, pa onda BMW od Klevise. I Mercedes je započeo radnju pretjecanja dok je BMW, bez da se uvjerio može li pretjecati automatski pratio taj auto ispred sebe", rekao je Viktor Đerek, brat poginulih.

To je tek jedna u nizu nesreća ljetos na dubrovačkom području. Stanovnici juga već su upozoravali na probleme u prometu, a vožnju po magistrali nazivaju i ruskim ruletom

"To je cesta koja je više lokalna nego neki glavni prometni koridor za međunarodne prometne tokove, jer ona prolazi kroz puno naselja, ima puno raskrižja, ima puno pješačkih prilaza i takva cesta nije primjerna za takvu količinu prometa", rekao Marko Šoštarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti.