ispred dubrovačkog suda

Održan novi prosvjed za Katu i Stipu Đerek: 'Koliko vrijede suze moje majke?'

30.07.2024 u 13:34

Bionic
Reading

Ne staju reakcije nakon što je albanska državljanka Klevisa Ymeri koja je skrivila prometnu nesreću u kojoj su poginuli brat i sestra Katarina i Stjepan Đerek, puštena da se brani sa slobodne uz jamčevinu od 70 tisuća eura

Zbog puštanja albanske državljanke da se brani sa slobode jutros je pred Općinskim sudom u Dubrovniku održan još jedan prosvjed pod geslom ‘Glas za pravdu – Prosvjed za Katu i Stipu‘, koji je okupio stotinjak građana.

Među njima je bio i brat poginulih Viktor Đerek, prenosi dulist.hr

'Stojim pred vama kao brat koji je izgubio svog mlađeg brata i svoju malu seku. Teško je opisati neizmjernu bol, tugu kakvu prolazimo svakoga dana. Moji brat i sestra nisu više s nama, mi se moramo boriti da pravda bude zadovoljena. Zar ja kao brat moram goniti pravdu? Što radi naš sud? Koliko vrijede dva mlada života? Koliko vrijede snovi koji su prekinuti? Koliko vrijede suze moje majke? Koliko vrijede suze okrivljenice na sudu? Ne prestajem postavljati sebi ova pitanja' kazao je.

'Svaki korak koji poduzimamo, svaka riječ koju izgovaramo, sve je usmjereno ka jednome cilju. Da se odgovorna osoba nosi s posljedicama svojih postupaka! Ovo je naša borba za Katu i Stipu. Ali i za sve one čiji su životi izgubljeni zbog nemara i neodgovornosti, a čija je patnja zanemarena. Hvala vam svima što ste stali uz nas, rame uz rame u našoj borbi. Svaka vaša podrška nam puno znači i samo zajedno možemo podići svijest o važnosti i sigurnosti na našim cestama, potrebi za poštivanjem zakona, zaustaviti nepravedne presude i poslati s ovog mjesta poruku, kako nećemo stajati po strani dok nepravda prevladava!', rekao je Viktor Đerek.

Danas ili sutra odluka Županijskog suda u Dubrovniku

Kako Dubrovački vjesnik doznaje od glasnogovornika Općinskog suda u Dubrovniku suca Vlahe Boškovića, spis je dostavljen Županijskom sudu u Dubrovniku koji treba potvrditi ili odbaciti odluku da se albanska državljanaka brani sa slobode.

'Odluka će najvjerojatnije biti donesena danas, ili najkasnije sutra. Ukoliko se potvrdi odluka našeg suda, ona neće izaći iz pritvora odmah. Naime, treba prvo uplatiti jamčevinu, a potom se saziva ročište o ukidanju pritvora. Ako bude puštena da se brani sa slobode, biti će joj oduzeta putovnica, izdat će joj se zabrana napuštanja Dubrovnika, a svaki dan imat će obvezu javiti se u policiijsku postaju', pojašnjava Bošković. 

Podsjetimo, nesreća se dogodila 9. travnja oko 20:40 kod Slanog  i u njoj su sudjelovala tri vozila. Do nesreće je došlo kada je Ymeri vozilom slovačkih registarskih oznaka započela nepropisno pretjecati vozilo ispred sebe, zbog čega je došlo do frontalnog sudara s osobnim vozilom makarskih registarskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 21-godišnji Stjepan. Uslijed sudara na mjestu događaja smrtno su nastradali Stjepan i Katarina, dok je Ymeri zadobila lakše tjelesne ozljede, priopćila je tada PU dubrovačko-neretvanska.

Ona je 11. travnja puštena iz bolnice i uhićena, a 12. travnja je premještena u istražni zatvor. Međutim, 17. srpnja puštena je iz istražnog zatvora da se brani sa slobode.