oteli ih militanti

Jezidske žene žele svjedočiti protiv francuske tvrtke optužene za financiranje ISIL-a

30.11.2018 u 20:29

Bionic
Reading

Grupa jezidskih žena, koje su oteli militanti Islamske države (IS) i pretvorili u seksualno roblje, želi sudjelovati u procesu protiv francuske tvrtke Lafarge za proizvodnju cementa, koju se istražuje zbog navoda da je financirala militante IS-a

Istraga protiv Lafargea pokrenuta je u Francuskoj zbog optužbi da je tvrtka davala novac IS-u kako bi nastavila proizvodnju u sjevernoj Siriji, u cementari koja je radila od 2011. do 2014.

Odvjetnici kažu da su podnijeli zahtjev da jezidske žene budu strana u slučaju, koji, rekli su odvjetnici, označava prvu optužnicu protiv multinacionalne kompanije za sudioništvo u međunarodnim zločinima IS-a.

"To pruža priliku da se ustanovi kako će IS, i svi koji su im pomagali, odgovarati za svoje zločine i da će žrtvama biti dodijeljena samo naknada", rekla je u izjavi Amal Clooney.

"Također šalje važnu poruku korporacijama koje su sudionici u izvršenju međunarodnih zločina, da će se suočiti s pravnim posljedicama svojih radnji", dodala je Clooney.

Jezide, religijsku sektu čija vjerovanja kombiniraju elemente drevnih bliskoistočnih religija, Islamska država smatra štovateljima vraga.

Oko 7000 žena i djevojaka oteto je u sjeverozapadnom Iraku u kolovozu 2014. i militanti su ih zatočili u Mosulu, gdje su mučene i silovane.

Iako je IS poražen u Iraku prije godinu dana, mnogi Jezidi još uvijek žive u kampovima, bojeći se vratiti svojim domovima, navode humanitarne udruge.

Lafarge, koji se 2015. spojio sa švicarskom tvrtkom za građevinske materijale Holcim, priznao je greške u Siriji.

"LafargeHolcim duboko žali zbog neprihvatljivih grešaka počinjenih u Siriji. Tvrtka nastavlja u potpunosti surađivati s francuskim vlastima", rekao je u e-mailu glasnogovornik francuske tvrtke Reutersu.

Nevolje Jezida privukle su pozornost posljednjih godina, pogotovo nakon što je Amal Clooney postala pravna savjetnica jezidskoj aktivistici za ljudska prava Nadiji Murad, dobitnici Nobelove nagrade za mir 2018.

Istražiteljski tim UN-a počeo je s radom u kolovozu, gotovo godinu dana nakon što ga je osnovalo Vijeće sigurnosti UN-a kako bi prikupili i sačuvali dokaze o zločinima IS-a u Iraku, koji mogu biti ratni zločini, zločini protiv čovječnosti ili genocid.