OPTUŽBE NA RAČUN MINISTRA

Još jedan seksualni skandal trese Izrael

25.03.2014 u 19:06

Bionic
Reading

Izraelski ministar energetike Sylvan Shalom, mogući kandidat na izborima za predsjednika u lipnju, priveden je u utorak na ispitivanje u policiju nakon što ga je bivša suradnica optužila za seksualni prijestup, objavila je policija

Ministar je 'predstavio svoju verziju događaja tijekom dva sata u policiji', rekao je za AFP glasnogovornik Micky Rosenfeld. Afera je iznimno odjeknula u Izraelu, a mediji podsjećaju na presedan koji je postavio bivši predsjednik Moshe Katzav koji od prosinca 2011. izdržava kaznu zbog silovanja.


U ovom slučaju Shalomova suradnica, čiji identitet nije otkriven, optužila ga je da je od nje tražio seksualne usluge. Čitava afera potječe još iz 1999. kada je Shalom bio ministar znanosti. Iako će Shalom izbjeći postupak jer u Izraelu zastara za takve slučajeve nastupa nakon 10 godina, to bi moglo vrlo loše utjecati na njegove izglede ako se kandidira za predsjednika.

Policija je u novije vrijeme primila tužbe drugih žena koje tvrde da su bile žrtve Sylvana Shaloma, dok on kaže da je nedužan. Knesset, izraelski parlament, trebao bi u lipnju izabrati nasljednika Shimona Peresa čiji mandat istječe 14. lipnja.

Shalom, član Likuda, stranke premijera Benjamina Netanyahua, nije službeno predstavio kandidaturu ali bi, po medijima, to trebao učiniti vrlo skoro.