ISTRAŽIVANJE IPSOS PULSA

Josipović pobjeđuje, za Kolindu Grabar Kitarović samo Dalmacija

05.09.2014 u 11:51

Bionic
Reading

Prema istraživanju agencije IPSOS PULS, provedenom u kolovozu, na uzorku od tisuću ispitanika, metodom osobnog intervjua, koje je objavio portal Politika plus Ivo Josipović će ostati predsjednik Republike Hrvatske, ali će pobjedu na izborima ostvariti tek u drugom krugu

Tako u prvom krugu Josipović osvaja 45,5 posto glasova, a kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović 30,9 posto. Od ostalih ponuđenih kandidata, na trećem je mjestu Milan Bandić sa 5,6 posto, potom Jadranka Kosor sa 2,6 posto, a tek onda Milan Kujundžić (2,1), Vesna Balenović (0,8) i Željka Markić sa 0,1 posto glasova. Zanimljivo je napomenuti da je 12,1 posto građana - neodlučno. Dakle, kad bi se jedan dio neodlučnih 'priklonio' Josipoviću i dao mu svoj glas, aktualni predsjednik bi mogao čak do pobjede u prvom krugu!

Politika plus navodi da bi se u drugom krugu sučelili Josipović i Kolinda Grabar Kitarović, a do pobjede bi došao Josipović sa 51,6 posto glasova. Kandidatkinja HDZ-a dobila bi 35,6 posto glasova. I u drugom krugu neodlučnih je preko 12 posto. No smanjenjem broja neodlučnih raste i, prema ovom istraživanju, podrška Josipoviću!

Zanimljivo, Ivu Josipovića nešto više preferiraju žene i birači srednje dobi, a Grabar Kitarović češće preferiraju muškarci i stariji birači. Također, Dalmacija je jedina regija u kojoj Grabar Kitarović ima vodstvo pred Josipovićem. Za razliku od Josipovića, koji kao aktualni nestranački predsjednik i dalje uspješno okuplja građane sa svih strana, što i drži rejting stabilnim.

Kolinda Grabar Kitarović ima ograničavajući faktor u tome što je kandidatkinja HDZ-a, koja se ne smije svjetonazorski značajno odmaknuti od stavova HDZ-a, što se jako dobro vidjelo u prvim javnim nastupima u kojima nije bilo jasnog stava o brojnim gorućim pitanjima (ćirilica, LGBT pitanja itd.).