TEŠKI RAZGOVORI

Josipovićev prvi službeni posjet Nikoliću

15.10.2013 u 10:22

Bionic
Reading

Na poziv predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović boravit će u dvodnevnom službenom posjetu Srbiji 16. i 17. listopada ove godine. Hrvatski predsjednik započet će službeni posjet Srbiji razgovorima sa svojim domaćinom, predsjednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem o bilateralnim odnosima, posebno preostalim otvorenim pitanjima, kao i o suradnji na području gospodarstva, priopćeno je iz Ureda predsjednika

Težište je svakako na pitanjima poput granice, nestalih osoba, vraćanja hrvatskog kulturnog blaga iz Srbije, imovinskih prava Srba u Hrvatskoj, međusobnim tužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde i upotrebi ćirilice u Hrvatskoj. Prvog dana posjeta hrvatski predsjednik razgovarat će i s predsjednikom Vlade Republike Srbije Ivicom Dačićem te predsjednikom Narodne skupštine Nebojšom Stefanovićem, a nakon toga će se obratiti zastupnicima Narodne skupštine, navode iz Ureda predsjednika.

Predsjednik Josipović će također razgovarati s predstavnicima udruga izbjeglih. Drugog dana službenog posjeta Srbiji hrvatski predsjednik Josipović će zajedno s predsjednikom Nikolićem razgovarati s gospodarstvenicima o jačanju ekonomske suradnje, što je od osobite važnosti za obje zemlje. U gospodarskom izaslanstvu predsjednika Republike bit će, uz predsjednika HGK i ravnatelja Agencije za investicije i konkurentnost, vodeći ljudi najvećih hrvatskih tvrtki koje posluju u Srbiji.

Predsjednik Josipović završit će službeni posjet Republici Srbiji posjetom hrvatskoj manjini u Vojvodini, mjestu Tavankut kraj Subotice, u kojem će zajedno sa srpskim predsjednikom Nikolićem kratko prisustvovati obilježavanju Dana hrvatske knjige i riječi, susrest će se s učenicima OŠ Matija Gubec koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku te razgovarati s predstavnicima hrvatske manjine u Republici Srbiji. Naglasimo da Hrvati u Vojvodini imaju problema s ostvarivanjem svojih prava na školovanje na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu.

Spomenimo još da je Nikolić izrazio žaljenje time što tijekom susreta s predsjednikom Josipovićem neće biti potpisan nijedan konkretan međudržavni sporazum. 'Ja sam bio spreman na konkretan dogovor, a nedavno smo bili iznenađeni time što neće doći do povlačenja hrvatske tužbe za genocid... Susrećemo se na način na koji je to bilo s mojim prethodnikom, što je više bazirano na odnosu dvojice predsjednika umjesto da se unaprijede odnosi dviju država,' rekao je Nikolić.