triput brže od zapada

Južna Koreja radi samohotke kao na traci: Jedna zemlja EU-a naručila 679 komada

07.06.2024 u 20:05

Bionic
Reading

Južnokorejska tvrtka za proizvodnju oružja, nekoć viđena kao dinosaur industrije, sada proizvodi haubice dvostruko brže od svojih zapadnih konkurenata

Nekada je postojala kao relikt koji je proizvodio samo konvencionalno oružje, ali tvrtka Hanwha Aerospace vraća se u središte pozornosti. Bloomberg je izvijestio da južnokorejska tvrtka proizvodi haubice do tri puta brže od svojih konkurenata, prenosi Business Insider.

Južnokorejski proizvođač oružja, koji se tradicionalno specijalizirao za starije, manje napredno naoružanje, grabi potražnju za haubicama od 155 milimetara.

Hanwha Aerospace može izraditi samohodnu haubicu K9 za oko šest mjeseci po cijeni od 3,5 milijuna dolara po komadu, izvijestio je Bloomberg.

Usporedbe radi, procjenjuje se da će francuskom dobavljaču Nexteru trebati oko 30 mjeseci da isporuči svoju samohodnu haubicu Caesar. Međutim početkom siječnja objavljeno je da je vrijeme čekanja smanjeno za polovicu.

To prati procijenjeno vrijeme proizvodnje za druge zapadne tvrtke koje ponovno pokreću proizvodnju haubica, iako bi ih drugi čimbenici, poput nabave materijala, mogli stajati dodatnog vremena.

SAD koristi haubicu M777, koju je izradila britanska tvrtka BAE Systems. U siječnju je tvrtka rekla da očekuje ponovno otvaranje proizvodnje topničke platforme za nove narudžbe američke vojske i da će isporučiti početnu tranšu sljedeće godine.

Također se očekuje da će njemački proizvođač KNDS Deutschland obnoviti proizvodnju svoje samohodne haubice PzH 2000 s dijelovima iz Rheinmetalla. U lipnju je rečeno da će prve primjerke isporučiti do sredine 2025. godine.

Jednostavnija proizvodnja haubica

Bloomberg je izvijestio da Hanwhina prednost dolazi od pojednostavljenog proizvodnog procesa koji je nastavila izvoditi dok su se veliki zapadni proizvođači prije mnogo godina okrenuli naprednijem oružju.

Generalni direktor Hanwha Aerospacea, Son Jae-il, rekao je za Bloomberg: 'Usredotočeni smo na srednje težine, samohodne topove, oklopna vozila, tenkove. U tome smo već globalno konkurentni.'

Ta je klasa oružja 'koju Lockheed Martin i Boeing ne rade', rekao je Yoon Sukjoon, viši suradnik na Korejskom institutu za vojna pitanja.

Južnokorejski zakon zabranjuje obrambenim proizvođačima izvoz oružja u aktivne borbene zone. Ali Hanwha nalazi posao izvan Ukrajine.

Poljska i Rumunjska naručuju južnokorejske haubice

Njegovi kupci uključuju Poljsku, koja je izvršila narudžbu za 679 haubica K9 u srpnju 2022., i Rumunjsku, za koju je u travnju objavljeno da razmatra svoj prvi obrambeni ugovor s Južnom Korejom za 725 milijuna dolara.

Prema Bloombergu, godišnji prihod Hanwhe od izvoza oružja skočio je 11 puta, na 1,1 milijardu dolara, od početka rata u Ukrajini. U rujnu su radnici tvornice Hanwha u Changwonu rekli agenciji France-Presse da je postrojenje proširilo proizvodnju tri puta nakon ruske invazije.

Taj rast naglašava svjetski napor da se revitalizira proizvodnja konvencionalnog oružja dok se globalne napetosti pogoršavaju. SAD je, primjerice, počeo povećavati proizvodnju svojih granata od 155 milimetara s 10.000 metaka mjesečno na cilj od 100.000 mjesečno do 2025. godine.

Južnokorejski obrambeni poduzetnici postali su značajni igrači u industriji, čineći zemlju 10. najvećim svjetskim izvoznikom oružja, prema Stockholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira (SIPRI).

Prema SIPRI-ju, ta je zemlja držala dva posto udjela u globalnom izvoznom tržištu obrane od 2019. do 2023., oko 12 posto više nego pet godina prije.