ŽELI BOLJI BUZET

Kajin se ponovno aktivira u politici: Izlazi na lokalne izbore

03.02.2017 u 17:11

Bionic
Reading

Bivši IDS-ov, a kasnije nezavisni saborski zastupnik, Damir Kajin nakon nekoliko godina izostanka s nacionalne političke scene, uskoro će se ponovno aktivirati u politici. U Buzetu, u kojem je odrastao i živi, misli krenuti u utrku na lokalnim izborima

Buzet, kaže Kajin za tportal, dramatično zaostaje i zbog toga razmišljam da na lokalne izbore izađem s nezavisnom listom.

'Od grada koji je po parametrima bio pred svim ostalima u Istri, koji je prvi izašao iz krize, danas je uvjerljivo u najlošijoj gospodarskoj situaciji. To je to kulminiralo dramom oko CIMOS-a u koju se morala uključiti i sama država, ali uvjeren sam da nije okončana. U tome se lokalni čelnici apsolutno nisu snašli. Kakvo god visoko mišljenje bilo o njihovoj mesijanskoj ulozi, dva dana prije nego su se morala sastati dva ministra, prvi put dosjetili CIMOS-a', kaže nam Kajin.

Na problem CIMOS-a Kajin je počeo upozoravati već ranije.

'Ovaj aranžman s Talijanima je bolje nešto nego ništa, daleko je od idealnog jer je hrvatska država de facto ucjenjena, a ide se za time da Slovenija spašava svoje zajmodavce, a vidjet ćemo da li radna mjesta. Bilo je prostora da se na vrijeme angažirala država i da je ona diktirala uvjete, a ne da je pristala na uvjete. Situacija se mogla riješiti preko Nijaza Hastora iz Goražda koji ima 13.00 zaposlenih i milijardu eura prometa. Ali namjera mu je bila spašavati radnika', kaže Kajin.

Tu je, dodaje, i problem proračuna koji je ove godine smanjen za 15 milijuna kuna.

'U proračunu nema nijedne investicije iz državnog proračuna, iz vanproračunskih fondova, nijedne iz europskih fondova, totalna zapuštenost, a ja mogu konstatirati da će 2017. i 2018. proračunski biti za Buzet izgubljene godine', poručuje Kajin.

Buzet, smatra, treba, osloboditi od pogodovanja, a gradonačelnik i zamjenik ne bi trebali biti na plaći. Neki slični gradovi u susjednoj Italiji, dodaje, nemaju profesionalne čelnike.

'Buzetu treba stečajni upravitelj, a ne gradonačelnik. Koji put se pitam i što mi je ovo trebalo', poručuje Kajin.