opekli se 2016.

Kakav ishod izbora u SAD-u priželjkuju Rusi? Polagali su nade u Trumpa, no sad su oprezniji

22.10.2024 u 08:40

Bionic
Reading

Naveliko se slavilo u ruskoj Dumi 2016. kad je Donald Trump pobijedio na izborima u SAD-u. No ovaj put Moskva je opreznija, kaže dugogodišnji dopisnik BBC-ja iz Moskve i odličan poznavatelj Kremlja Steve Rosenberg

U studenom 2016., nakon proglašenja pobjede Donalda Trumpa na izborima u SAD-u, u ruskom parlamentu Dumi otvorene su 132 boce pjenušca. Ultranacionalistički političar Vladimir Žirinovski i mnogi njegovi kolege bili su uvjereni da to znači transformaciju američko-ruskih odnosa. Dan nakon Trumpove pobjede glavna urednica državnog medija Russia Today objavila je na Twitteru da se namjerava provozati Moskvom s američkom zastavom na autu.

U Moskvi se očekivalo da će Trump ukinuti sankcije Rusiji, možda čak i priznati rusku aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima, piše BBC-jev dugogodišnji dopisnik iz Moskve Steve Rosenberg.

'Trumpova najveća vrijednost bila je u tome što nikad nije pametovao o ljudskim pravima u Rusiji', rekao je Kontantin Remčukov, vlasnik i glavni urednik novina Nezavisimaja gazeta.

No nije trebalo dugo da se Rusi otrijezne od uzbuđenja zbog Trumpove pobjede jer je uveo dotad najoštrije sankcije Rusiji, a njegov mandat na čelu SAD-a razočarao je mnoge od njih.

Osam godina kasnije ruski dužnosnici oprezniji su pri izjašnjavanju o preferiranom novom predsjedniku SAD-a. Ruski predsjednik Vladimir Putin 'podržao' je doduše demokratsku kandidatkinju Kamalu Harris, rekavši da mu se sviđa njezin 'zarazni smijeh', no to je naravno protumačeno kao 'rusko trolanje'.

Trump sjedi na dvije stolice

S druge strane, dosadašnje Trumpove izjave o ratu u Ukrajini vjerojatno doista jesu izmamile osmijeh na Putinovo lice. Trump je tijekom kampanje opetovano govorio kako želi da se rat u Ukrajini što prije okonča, dajući naslutiti da neće biti široke ruke kad je u pitanju pomoć Ukrajini kao njegov prethodnik, naravno, u slučaju da pobijedi na izborima.

U predsjedničkoj debati Trump je naočigled svih nevoljko optužio Putina za rusku invaziju na Ukrajinu, a odbio je i kazati da želi da Ukrajina dobije rat. No nakon što ga je posjetio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, Trumpova retorika o tom ratu nije više oštra kao što je bila, iako i dalje inzistira na tome da on treba što prije završiti.

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević

Iznenadio je i njegov istup u razgovoru s Wall Street Journalom, u kojem je rekao da je svojedobno upozorio Putina da će ga, ako krene na Ukrajinu, 'udariti tako jako da to ne može ni zamisliti i to u samo središte vražje Moskve', otkrivši tako dio razgovora na visokoj razini.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov rekao je da će Rusija zauzeti razuman stav i neće otkriti sadržaj razgovora na visokoj razini, dodavši da se nažalost velik broj svjetskih dužnosnika ne pridržava tog stava i informacijske higijene.

Rusi nisu skloni ni Harris

Demokratska kandidatkinja Kamala Harris tvrdi da je potpora Ukrajini strateški interes SAD-a te je nazvala Putina 'ubojitim diktatorom'. A ruski državni mediji nisu joj baš skloni. Prije nekoliko tjedana ruski voditelj tako je rekao da je Harris politički potpuno nesposobna, sugerirajući da bi joj bolje bilo da vodi kakvu kulinarsku TV emisiju.

No jedan ishod američkih izbora zasigurno bi odgovarao Kremlju - jako tijesni rezultati te u najboljem slučaju situacija kao poslije prethodnih izbora, u kojoj bi Trump osporavao svoj gubitak pozicije predsjednika. SAD opterećen postizbornim kaosom, konfuzijom i sukobima imao bi manje vremena za fokusiranje na vanjske poslove, uključujući rat u Ukrajini.

  • +3
Kamala Harris Izvor: Profimedia / Autor: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

'Pačja diplomacija'

Američko-ruski odnosi pogoršali su se pod Barackom Obamom, postali još gori pod Trumpom, a prema riječima nedavno preminuloga ruskog veleposlanika u Washingtonu Anatolija Antonova, 'raspadaju se' pod Joeom Bidenom. Samo osam mjeseci nakon što su se Putin i Biden sastali na samitu u Ženevi, ruski čelnik naredio je invaziju na Ukrajinu.

Ne samo da je Bidenova administracija nakon toga poslala cunami sankcija Rusiji, nego je američka vojna pomoć bila ključna u pomaganju Kijevu da preživi više od dvije i pol godine rata. Među naprednim oružjem koje je Amerika isporučila Ukrajini su i tenkovi Abrams i raketni sustavi HIMARS.

Sad je zapravo teško povjerovati u to da su se ne tako davno Rusija i SAD obvezali da će raditi kao partneri na jačanju globalne sigurnosti. U kasnim 1980-ima Ronald Reagan i Mihail Gorbačov formirali su geopolitičku dvostruku akciju kako bi smanjili nuklearne arsenale svojih zemalja.

Godine 1991. prve dame SSSR-a i SAD-a, Raisa Gorbačova i Barbara Bush, otkrile su neobičan spomenik u Moskvi - mamu patku s osam pačića. Bila je to replika skulpture u Bostonu te je predstavljena Moskvi kao simbol prijateljstva između sovjetske i američke djece.

Kao i sami rusko-američki odnosi, brončane patke nekoliko puta su oštećene, a jednom prilikom i ukradene, nakon čega su ih morali zamijeniti.