minirana zemlja

Kako će se razminirati najveće minsko polje na svijetu, veliko kao cijela Grčka

11.10.2024 u 20:17

Bionic
Reading

Nakon bilateralnog sastanka Volodimira Zelenskog i Andreja Plenkovića potpisana je Dubrovačka deklaracija, kojom je formalizirana dosadašnja suradnja dviju zemalja, posebice na humanitarnom planu i procesuiranju ratnih zločina, ali i razminiranju. Svaka pomoć, pa i hrvatska, Ukrajini je pri razminiranju dobrodošla jer je to trenutno zemlja s najviše nagaznih mina na svijetu. A na osnovi sadašnjeg stanja, za razminiranje njezina teritorija bit će potrebno i do 30 godina

Nakon više od dvije i pol godine rata Ukrajina je zemlja s najviše mina na svijetu. Čak trećina njezina teritorija, više od 156.000 kvadratnih metara, potencijalno je opasno područje, podaci su ukrajinske Udruge za humanitarno razminiranje. Veličina je to cijele Grčke ili dvostruko veća od teritorija Češke.

'Jedan dan rata je oko 30 dana razminiranja. U to se možemo uvjeriti na primjeru grada Irpina', rekao je za Euronews Jakiv Hanul, šef pirotehničkog odjela u Irpinu u regiji Kijev.

Mapiranje mina i njihovo uklanjanje otežava i činjenica da se sve naprave koje nisu eksplodirale ne mogu odmah identificirati, kaže on, dodavši da se neke od njih nalaze i u privatnim područjima.

'Ako nema znakova da se tamo nalazi nešto, nitko ne ulazi, osim ako ih stanari ili vlasnici ne pozovu', objasnio je Hanul.

'Neke granate mogle su pasti u vodene površine — jezera, rijeke, močvare. Takve se granate također ne detektiraju odmah. Zato je, vjerojatno, jedan dan rata 30 dana razminiranja — a istina glasi, bez obzira na sve, da će dio ipak ostati u tlu', kaže on.

Koštat će 34 milijarde

Svjetska banka procjenjuje da bi ukupan trošak uklanjanja mina i ostalih naprava mogao iznositi oko 34 milijarde eura, a za izvođenje radova bit će potrebno više od 100.000 pirotehničara.

Iako država provodi posebne programe obuke, uključujući onu o tome kako prepoznati opasne eksplozivne naprave, zasad ima samo oko 3000 ljudi koji znaju rukovati minama.

  • +4
Razminiranje Ukrajine Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prije 2022. samo su muškarci u Ukrajini mogli raditi kao pirotehničari, ali kad su oni otišli na bojišnicu, to se zanimanje otvorilo i za žene te se one sve više upisuju u programe obuke u zemlji i inozemstvu.

Jedna od takvih škola, koja nudi i poseban program za Ukrajinke, je i MAT Kosovo. Više od 400 Ukrajinaca već je prošlo obuku u kosovskom gradu Peć učeći jedinstvene vještine u skladu s međunarodnim standardima, i to na materinjem jeziku, jer je MAT Kosovo preveo sve svoje tečajeve na ukrajinski.

Roboti na djelu

Općenito gledano, tri su vrste razminiranja - operativno, vojno i humanitarno. Operativno razminiranje provodi se u hitnim slučajevima, a izvode ga pirotehničari u javnoj službi.

Vojno razminiranje obavljaju vojnici kako bi očistili put da vojska može napredovati tijekom sukoba. U tom slučaju mine se uklanjaju samo ako blokiraju strateške putove potrebne za napredovanje ili povlačenje.

Glavni cilj humanitarnog razminiranja je pak plansko čišćenje terena kako bi se civili mogli vratiti u svoje domove i obavljati svoje svakodnevne aktivnosti.

A da bi pomogla hitnim službama i zaštitila živote pirotehničara, Ukrajina sve više koristi zemaljske robotske sustave.

Ukrajinski robot za razminiranje Izvor: Profimedia / Autor: Mykhailo Palinchak / Alamy / Alamy / Profimedia

UNITED24, službena platforma za prikupljanje donacija, stvorena na inicijativu predsjednika Volodimira Zelenskog, između ostalog prikuplja sredstva za ove sustave jer, kako kažu, korištenje robota za razminiranje značajno povećava brzinu tog postupka i jamči sigurnost pirotehničara.

Roboti za razminiranje mogu se nalaziti na udaljenosti do tri kilometra od pirotehničara, što im jamči potpunu sigurnost i mogućnost čišćenja do 100 kvadratnih metara dnevno, a to je deset puta više nego da se oslanjaju samo na ljude, rekao je programer dronova Taras Ostapčuk.

No to su samo izračuni za teritorije koje su ukrajinske snage oslobodile. Veći problem bit će razminiranje mjesta na kojima se već jako dugo vode teške borbe nakon što budu oslobođena prisutnosti ruskih trupa, ako do toga uopće dođe.