taktički gubici

Strašni gubici: Prodor u samo jednom pravcu Ruse je koštao 1800 borbenih vozila

11.10.2024 u 10:35

Bionic
Reading

Ruske snage navodno su izgubile gotovo 2000 oklopnih vozila, tenkova i teške opreme od pokretanja ofenzive u istočnoj Ukrajini prošlog listopada

U veljači je Rusija zauzela grad Avdiivku, dugogodišnje ukrajinsko uporište, nakon višemjesečne kampanje koja je pridonijela 'nekim od najvećih ruskih gubitaka u ratu dosad', prema britanskoj vojnoj obavještajnoj službi koju prenosi Business Insider.

Gubici Moskve – i u opremi i u ljudstvu – samo su nastavili rasti napredovanjem u zapadnoj regiji Doneck. Napad na ukrajinske položaje pridonio je velikim žrtvama u rujnu; američki dužnosnik nedavno je izjavio da je tog mjeseca zabilježen najveći ruski gubitak u cijelom ratu.

Početkom listopada dva ključna ukrajinska grada na prvoj liniji, Vuhledar i Hrodivka, pala su u ruke Rusije tijekom njezina napredovanja prema Pokrovsku, strateškom gradu koji je služio kao cestovno i željezničko čvorište za opskrbu ukrajinskih vojnih postrojbi.

Rusi nemaju taktičkih pobjeda, imaju teške gubitke

Unatoč teškim gubicima opreme, ruske snage još nisu ostvarile konkretne taktičke uspjehe u regiji, napredujući svega oko 40 kilometara prema ključnom ukrajinskom gradu.

U novom izvješću Instituta za proučavanje rata (ISW) navodi se da gubici iznose najmanje pet divizija borbenih vozila. Ruske snage također su izgubile rakete, protuzračne sustave i dronove u ofenzivi duž istočnog fronta.

Ovo je pregled teških gubitaka koji bi mogli ugroziti sposobnost Rusije da proširi svoje uspjehe na bojnom polju.

Borbena vozila

Od početka listopada Rusija je izgubila nešto više od 1000 oklopnih borbenih i vozila za prijevoz pješaštva, što je otprilike jednako broju vozila za od četiri do pet divizija mehaniziranog pješaštva, prema korisniku X-a.

Većina gubitaka borbenih vozila rezultat je ruske ofenzive prema Pokrovsku nakon što su ukrajinske snage uništile njih 835 od 1020, uz ljudske žrtve. Amfibijski borbeni BMP-1, primjerice, ima posadu od tri vojnika i može prevoziti do osam putnika.

Ukrajinski vojni zapovjednik izvijestio je da je Rusija izgubila do 90 posto vozila korištenih u mehaniziranim napadima u regiji Doneck prošlog ljeta, prema ISW-u.

Međutim gubici ruske opreme mogli bi biti još veći, s obzirom na to da se podaci iz otvorenih izvora oslanjaju na provjeru javno dostupnih slika uništenih ili napuštenih vozila.

U veljači 2024. britanski Međunarodni institut za strateške studije, globalni obrambeni think tank, procijenio je da ruske snage godišnje gube više od 3000 oklopnih borbenih vozila.

Tenkovi

Najmanje 539 tenkova također je izgubljeno u ovoj ofenzivi — oko 70 posto njih uništile su ukrajinske snage tijekom ruskog napada na istočnu Ukrajinu. Samo u proteklom mjesecu Rusi su izgubili 25 tenkova i 59 oklopnih vozila, što je ekvivalentno opremi u vrijednosti od dva mehanizirana bataljuna, navodi ISW.

Gubici Rusije postali su dobitak Ukrajine jer su ukrajinske snage popravljale i ponovno raspoređivale oštećene ili zarobljene tenkove kako bi se suprotstavile ruskim trupama.

Višecjevni raketni sustavi

I najmanje 22 sustava za višestruko lansiranje raketa (MLRS, tj. VBR) nalaze se među izgubljenom teškom opremom. Oni su ključna sredstva u ruskom arsenalu jer omogućuju lansiranje raketnog topništva protiv ukrajinske obrane. Ruska topnička nadmoć i njeni nemilosrdni napadi jedriličarskim bombama prisilili su ukrajinske vojnike na povlačenje.

Topništvo

Gubici teške opreme također su uključivali 11 vučenih topničkih sustava i 51 samohodni topnički sustav.

Rusija ima značajnu topničku prednost, proizvodeći i nabavljajući više granata nego što to mogu Ukrajina i njezini saveznici. Visoki američki general upozorio je u travnju da će se ta prednost vjerojatno udvostručiti jer su ukrajinske zalihe i dalje male te se muče s opskrbom.

Dronovi i letjelice

Rusija je također pretrpjela gubitke u zraku, uključujući najmanje 13 bespilotnih letjelica koje izviđaju ukrajinske linije u potrazi za položajima trupa i ciljevima za napad.

U srpnju su ukrajinske snage protuzračnim topovima oborile ruski jurišni avion Su-25 i transportni helikopter Mi-8 blizu Pokrovska.