žestoka ofenziva

Rusi zauzeli 4 grada, pojavila se priča o predaji Ukrajine: Oglasio se Zelenski

11.10.2024 u 06:41

Bionic
Reading

Ruske trupe nastavljaju svoju ofenzivu na istoku Ukrajine velikom silinom, izvijestio je ukrajinski glavni stožer navodeći da je u četvrtak izvedeno 114 napada. Samo na dijelu fronta kod Limana, željezničkog čvorišta u Donjeckoj oblasti, zabilježeno je trideset napada. Dijelovi kod Pokrovska i Kurahiva također su bili mete

Brojke koje daje vojska nije moguće detaljno provjeriti, ali omogućuju donošenje zaključaka o intenzitetu borbi, navodi Dpa.

Ukrajinski blog DeepState, neslužbeno povezan s vojskom, izvijestio je u četvrtak navečer da je ruska vojska zauzela četiri manja grada na istočnom frontu. U međuvremenu broj poginulih u južnom ukrajinskom gradu Odesi porastao je na osam nakon ruskog raketnog napada na gradsku luku, izvijestile su vlasti.

Istovremeno, ruska protuzračna obrana presrela je 92 ukrajinska drona tijekom noći, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo obrane u Moskvi, pri čemu je posebno pogođena Adigeja na Sjevernom Kavkazu.

Videozapisi i svjedočenja podijeljena na društvenim mrežama ukazuju da je pogođena vojna zračna baza Khanskaya u blizini sela, iako ruski dužnosnici to nisu potvrdili.

Ukrajinska vlada u četvrtak je opovrgnula izvještaj talijanskih medija koji sugerira da je Kijev spreman pristati na primirje duž trenutne linije fronta.

Zelenski se sastao s europskim čelnicima u Parizu i Rimu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovao je u četvrtak u Pariz i Rim na razgovore s europskim čelnicima kojima je predstavio svoj "plan za pobjedu".

Posjet ukrajinskog predsjednika Parizu uslijedio je nakon zaustavljanja u Londonu. Televizijske snimke su pokazale kako Zelenskija prima francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Zelenski je na platformi X nakon susreta s Macronom napisao da je dio razgovora bio predstavljanje njegovog takozvanog "plana pobjede". Naznačio je da su razgovarali i o stanju na frontu i pripremama za očekivano tešku zimu.

U tiskovnom nastupu s Macronom, Zelenski je odlučno odbacio medijska izvješća u kojima se tvrdilo da bi Ukrajina mogla pristati na prekid vatre duž trenutne crte razgraničenja.

Bio je to peti posjet ukrajinskog predsjednika Francuskoj od početka ruske invazije na njegovu zemlju u veljači 2022. godine.

Zelenski je kasnije stigao u Rim na razgovore u posljednjem dijelu svoje turneje po europskim prijestolnicama. Talijanska premijerka Giorgia Meloni dočekala je Zelenskija u četvrtak navečer u Villi Doria Pamphili na sastanku, pokazuju televizijske snimke.

Kao što je bio slučaj u Londonu i Parizu, dio razgovora s Meloni navodno je uključivao ​​i predstavljanje njegovog "plana pobjede", prenosi Dpa.

Očekuje se da će Zelenski također imati privatnu audijenciju s papom Franjom u Vatikanu u petak ujutro.

Odnos između njih dvojice smatra se napetim. Papa često spominje "mučeničku Ukrajinu" u javnim istupima, ali je u prošlosti privlačio pozornost i nekim kontroverznim izjavama o ukrajinskom ratu.