'NEMA VEZE SA STRESOM'

Kako li se Milošević uspio tako izlanuti o 68 ruku?

15.06.2016 u 12:28

Bionic
Reading

Nevjerojatno priznanje glavnog tajnika HDZ-a Domagoja Ivana Miloševića da HDZ može računati samo sa 68 zastupnika iznenadilo je i predsjednika stranke Tomislava Karamarka koji već danima cijelu konstrukciju o novoj vladi na čelu s aktualnim ministrom financija Zdravkom Marićem temelji upravo na tvrdnjama da HDZ ima presloženu većinu u Saboru. Kako se Miloševiću mogao potkrasti takav gaf pred novinarima, je li to posljedica stresa kojem je danonoćno izložen otkad je preuzeo visoku dužnost u stranci koja se i sama preslaguje?

'Što je brojao tu pred vama? Kako se dao navući!', komentirao je Karamarko izjavu svog bliskog suradnika Miloševića, uz gorak osmijeh.

U vrijeme mandata premijerke Jadranke Kosor, Domagoj Ivan Milošević bio je potpredsjednik Vlade za investicije pa je bilo za pretpostaviti da ga ona dobro poznaje i može procijeniti kako se Miloševićevu dogodila izjava o '65 + 3 zastupnika'. Je li, po njezinoj procjeni, Milošević bio pod tolikom stresom da mu se to tako zalomilo?

'Nema to veze sa stresom. To ima veze samo s tim govorite li istinu ili blefirate. On je svježe došao na tu funkciju, uzletio je, vrlo neobično imate li u vidu odnose u HDZ-u 2012. godine. Vidi se da je iznimno sretan što je dobio tu funkciju. Gospodin Milošević ima enormno velike političke ambicije i ovo je zapravo njegov novi start, da se relativno brzo opet kandidira za predsjednika HDZ-a. Dakle, mislim da je već započeo kampanju unutar stranke', procijenila je Jadranka Kosor za tportal.

Darko Milinović čeka prvu priliku

Što se tiče biti izjave o 68 ruku, ona smatra da se ovdje radi o činjenici da je Milošević blefirao kada je prije dva dana osorno izjavio da HDZ ima dovoljan broj glasova. 'Jučer je rekao pravu istinu, jednostavno zbog toga što nije se sjetio svega što je prethodno rekao. Činjenica je da jednostavno nije bio dovoljno koncentriran. On sada ima veliku ulogu, međutim, mislim da bi ga netko trebao upozoriti da je ta uloga vrlo, vrlo nezahvalna. Jer, onaj tko u ovakvoj situaciji, kad ništa nije riješeno, pristane biti glasnogovornik i tumačiti što vođa misli može se naći u vrlo nezgodnoj situaciji, a to mu se, evo, sada i događa', ističe bivša premijerka.

Zanimljivo joj je što iskusnih HDZ-ovih političara trenutno nema u prvim redovima i ne daju izjave, eventualno su neimenovani izvori. 'Osim Darka Milinovića, za kojeg mislim da će, prije ili kasnije, započeti svoju kampanju za šefa HDZ-a. Mislim da se toga nikad nije odrekao. To je legitimno jer on ipak ima veliku i vjernu bazu, kao i ogromno iskustvo, ne samo u HDZ-u, nego u politici općenito. Mislim da će on prvu priliku iskoristiti da ponovno pokuša ostvariti svoj san', predviđa Jadranka Kosor.

'Svakoj stranci trebaju hrabri ljudi', ali Plenković...

Je li europarlamentarac Andrej Plenković, po njezinu sudu, dobro rješenje kao potencijalan novi šef HDZ-a?

'Svakoj stranci trebaju hrabri ljudi koji su u najtežim trenucima, kad krene loše, u stanju hrabro izreći svoje mišljenje. Sigurna sam da se on, primjerice, nije u dubini srca složio s činjenicom da su mene onako brutalno izbacili iz stranke, unatoč tome što sam završila pregovore s EU-om i svemu ostalom. Međutim, nikad nije ništa javno izrekao u moju korist. Dakle, dok se u Hrvatskoj događa ono što je sasvim sigurno suprotno, ne samo ustavnim vrijednostima, nego i temeljima EU-a i skreće s puta čak i europskih pučana, gospodin Plenković o tome šuti. Inače, mislim da jedan čovjek nikad nije potpuno rješenje', kaže Kosor.

Kako će HDZ funkcionirati s okljaštrenim predsjednikom?

Što kad Karamarko, kako je najavljeno, podnese ostavku na funkciju prvog potpredsjednika Vlade? Kako će funkcionirati stranka s tako okljaštrenim predsjednikom?

'Ako zaista sruše premijera Tihomira Oreškovića i izaberu Zdravka Marića, to je potpuno neodrživo. Imali bismo premijera koji bi za svako mišljenje morao trčkarati u središnjicu HDZ-a jer se, naravno, šef stranke ne bi odrekao svoje moći. To potpuno ruši smisao politike u parlamentarnom demokratskom sustavu. Dakle, šef najjače stranke mora biti kandidat za premijera, mora biti u Vladi', odrješita je Kosor.

Hvale šefa, a istovremeno se s njim opraštaju

Prema njezinu sudu, scenarij s Marićem kao premijerom apsolutno bi dodatno iskomplicirao sve odnose, a od čudnovatog kljunaša, što je trenutna vlada, Hrvatska bi dobila još čudnovatijeg kljunaša. A Karamarko?

'On definitivno gubi političku snagu, prvenstveno u percepciji svojih članova, a to je najvažnije i mislim da tim trenutkom zapravo počinje njegov odlazak s čela s HDZ-a, samo što on vjerojatno toga još nije svjestan. Ali prve kandidate za tu moguću funkciju već vidim, oni se apsolutno naziru. To je legitimno, jedino što za mene jednostavno nije prihvatljivo to da istovremeno šefa hvale i naizgled mu čine uslugu, a zapravo već polako se s njim opraštaju', zaključuje Jadranka Kosor.