MALE TAJNE

Kako piti, a ne završiti s glavoboljom

06.01.2015 u 13:38

Bionic
Reading

Ako ste ikada u životu iskusili koliko je neugodno tulum provesti u zagrljaju neke zahodske školjke dok se drugi odlično zabavljaju, a sljedeće jutro patiti s glavoboljom, onda već vjerojatno imate dovoljno iskustva i odlučnosti, a možda ste otkrili i neke prikladne metode koje će vam omogućiti da Novu godinu dočekate i ispratite, ako ne baš sasvim trijezni, onda barem prijatno opijeni

Imajte na umu da će proslava potrajati, možda čak i dulje no što ste planirali!

Za one koji misle da bi im pokoji dobar savjet mogao koristiti da cijelo večer ostanu veselo raspoloženi a da se ne obloču, evo nekoliko ključnih informacija i tehnika koje se temelje na znanosti i mudrosti.

1)SPOL, GODINE, TEŽINA... Alkohol u organizmu razgrađuje enzim poznat kao alkohol-dehidrogenaza (ADH). Imajte na umu da žene i stariji ljudi općenito imaju znatno manje ovog enzima što znači da će se brže opiti – nakon 55. muškarci se uglavnom izjednačuju s mlađim ženama. Ženama se obično ne preporučuje da piju više od dvije velike čaše vina na dan, a muškarcima ne više od tri. Kapacitet za konzumaciju alkohola također ovisi o tjelesnoj masi. Nemojte nikako piti uz aspirin jer on smanjuje učinkovitost enzima. Primjerice, iskustvo autora ovih redaka pokazuje da muškarac težine oko 85 kg može popiti oko litru i pol piva u četiri sata a da ne prijeđe zakonsku granicu za vožnju automobila od 0,5 promila (imajte na umu da je ovo osobno iskustvo, a ne znanstveno, statistički provjerena istina).

2)POJEDITE NEŠTO Ako znate da na tulumu nećete moći odoljeti zovu alkohola, prije nego što počnete piti, pojedite nešto. Ako pijete na prazan želudac, puno ćete se brže opiti pa bi vam i zabava mogla puno brže i neugodnije završiti. Pritom trebate imati na umu da nam hrana ne pomaže da ostanemo trijezni zato što upija alkohol, kako se obično misli, već prvenstveno zbog toga što zatvara tzv. pilorički sfinkter. Kada mozak dobije signal da smo konzumirali hranu, on je zaustavlja u želucu da se ondje dobro obradi prije nego što nastavi putovanje u crijeva čija velika površina omogućuje brzu apsorpciju u organizam. A s hranom u želucu zadržava se i alkohol. Konačno, kada jedemo, udio alkohola u ukupnoj konzumiranoj masi je manji pa je i njegova apsorpcija usporena.

3)RAZRIJEDITE ALKOHOL Uz alkohol pijte vodu, mineralnu vodu ili neka bezalkoholna pića. Ako pijete miješana pića poput bevande, špricera, kuhanog vina, bambusa ili koktela povećajte udio tekućine bez alkohola, a smanjite onaj drugi - alkoholni. Ili pijte pića s manje alkohola.

4)PIJTE SPORIJE Stručnjaci ističu da je dobro piti polako. Osobito je dobro usporiti ili čak prestati i napraviti pauzu ako primijetite da ste već pod gasom. Naime, uvijek trebate biti svjesni da u želucu imate još alkohola koji ste već popili, a još niste apsorbirali. Stoga održavajte pametnu tampon zonu i ne sudite svoje stanje prema trenutnom osjećaju. Ako pijete sporo, dat ćete organizmu vremena da identificira realniju situaciju i da razgradi konzumirani alkohol.

5)TRIK S KVASCEM NE VRIJEDI Neki su mediji svojevremeno popularizirali ideju prema kojoj se razine alkohola mogu značajno smanjiti konzumiranjem suhog pekarskog kvasca. Međutim stručnjaci ističu da ova teza nikada nije temeljito dokazana iako je teorijski uvjerljiva budući da kvasac sadrži enzim ADH. Naime, u kiselom okolišu alkoholnih pića i želuca kvasac može brzo izgubiti sposobnost razgradnje alkohola. Osim toga on će, čak i ako će djelovati, na kraju pojačati mamurluk.

6)PIJTE DOBRO, A NE MNOGO Stručnjaci savjetuju da je bolje piti manje ali dobro, makar i skuplje. Cijenite piće koje pijete, držite čašu na pristojnoj distanci od usta i pijuckajte polako. Takav način konzumacije alkohola uz mirisanje i male uživalačke gutljaje donijet će vam više zadovoljstva i zabave, a manje glavobolje.

7)OSIGURAJTE SI DISTRAKCIJE
Pijte u okruženju u kojem će biti i drugih oblika zabave, a ne samo pića, primjerice zanimljivih razgovora, nekih društvenih igara, pjesme ili plesa.

8)KAKO SPRIJEČITI GLAVOBOLJU
Priroda mamurluka nije dobro znanstveno istražena pa ne postoje ni neki jasni recepti za njegovo sprječavanje ili liječenje. No do sada je ipak utvrđeno nekoliko važnih korelacija. Zna se primjerice da su ljudi istočnoazijskog podrijetla podložniji mamurluku zato što imaju određenu mutaciju gena za proizvodnju ADH zbog koje im se u organizmu nakuplja više acetaldehida koji je 10 do 30 puta toksičniji od alkohola iz kojeg nastaje. Pića tamnije boje, poput brendija ili crnog vina, ali i ona manje kvalitetna obično sadrže više tzv. kongenera, nusproizvoda fermentacije koji su toksični i mogu uzrokovati glavobolju! Mamurluk je snažno povezan i sa stanjem obrambenog sustava, dehidracijom i preopterećenjem jetre. Stoga rehidracija pijenjem vode i minerala može u nekoj mjeri pomoći. Nekima mogu koristiti i nesteroidni protuupalni lijekovi poput aspirina, no popijte ih tek drugo jutro nakon što ste završili s pićem. Konačno sva gore navedena pravila za sprečavanje pijanstva također vrijede i za mamurluk.