TAJNA VEZA

Kako velika nogometna natjecanja utječu na burze

12.06.2014 u 15:12

Bionic
Reading

Velika nogometna natjecanja imaju negativan utjecaj na burzovne indekse, pokazuje istraživanje iCapitala

Analitičari iCapitala provjerili su povijesne podatke o kretanju dioničkih indeksa za vrijeme svjetskog prvenstva u nogometu i tri mjeseca nakon toga. U tu svrhu uzeli su kretanje indeksa S&P 500 i MSCI World. Osim toga, provjerili su i kako se hrvatski Crobex kretao za vrijeme najvažnijih natjecanja na kojima je sudjelovala Hrvatska.

Promatrana dva svjetska indeksa S&P 500 i MSCI World u prosjeku su bilježila pad za vrijeme natjecanja. Prosječna vrijednost za S&P 500 je tako -1,49%, a za MSCI World -1,04%. Pogleda li se kretanje tri mjeseca nakon natjecanja, S&P 500 je prosječno rastao za blagih 0,07%, a MSCI World nastavljao pad od prosječno -2,96%.

I u Hrvatskoj je vidljiv negativan trend, pri čemu Crobex za vrijeme prvenstava prosječno padne -0,71%, a tri mjeseca nakon toga još -3,97%.

Povijesno gledano, tržišta su uglavnom ostvarivala gubitke tijekom i nakon prvenstava pa analitičari iCapitala zaključuju da velika nogometna natjecanja imaju negativan utjecaj. Razlog tome može biti razočarenje investitora što njihove zemlje nisu uspjele ostvariti pozitivan rezultat koje zatim prenesu na tržište.

Kretanje indeksa ove godine bi moglo biti osobito zanimljivo jer su svjetski indeksi, a pogotovo američki, na povijesnim vrhuncima, dok je VIX, tzv. 'indeks straha', na najnižim razinama još od 2007. pa se može reći da su investitori trenutno u iznimno optimističnom raspoloženju.