sad traže istragu

Kamala Harris: Riječ tragično nije dovoljna za ovaj izraelski zračni napad

28.05.2024 u 21:59

Bionic
Reading

Sjedinjene Države izrazile su izraelskoj vladi duboku zabrinutost zbog zračnog napada na Rafah i pozvale na istragu čim su vidjele izvješća o incidentu, priopćio je u utorak State Department, dodajući da će Washington pažljivo pratiti izraelsku istragu.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je da vojne operacije koje je Izrael do sada provodio u Rafahu nisu bile tako velikih razmjera kao one koje je provodio u središnjoj ili sjevernoj Gazi. Bidenova administracija više je puta upozorila Izrael da ne pokreće vojnu ofenzivu velikih razmjera u tom gradu na jugu pojasa.

SAD će nastaviti naglašavati Izraelu obvezu potpunog poštivanja međunarodnog humanitarnog prava, minimiziranja utjecaja svojih operacija na civile i maksimiziranja protoka humanitarne pomoći, rekao je Miller.

Izraelska ofenziva na Rafah ponovno je izazvala bijes nakon što je zračni napad u nedjelju izazvao požar u šatorskom kampu u zapadnom okrugu, pri čemu je poginulo najmanje 45 ljudi.

Izrael je rekao da je gađao dva visoka Hamasova operativca u kompleksu i da nije namjeravao izazvati civilne žrtve.

Svjetski čelnici rekli su da su užasnuti zbog požara u Rafahu, humanitarnoj zoni gdje su protjerane obitelji potražile utočište.

"Duboko smo ožalošćeni tragičnim gubitkom života u Rafahu tijekom vikenda", rekao je Miller novinarima.

Miller je naglasio da Izrael ne bi trebao izvoditi udare u područjima gdje su rekli ljudima da se presele, dodajući da Izrael tvrdi da se to nije dogodilo.

"Izrael ima pravo krenuti na Hamasove teroriste odgovorne za hladnokrvna ubojstva civila, a Hamas bi se trebao prestati skrivati ​​iza civila u Gazi. Unatoč tome, Izrael ima obvezu učiniti sve što je moguće kako bi smanjio štetu civilima dok obavlja svoje operacije", dodao je.

Glasnogovornik State Departmenta je također rekao da je humanitarna situacija diljem Gaze i dalje nevjerojatno izazovna.

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris rekla je u utorak da "riječ tragično nije dovoljna" za izraelski zračni napad u kojem je poginulo Palestinaca.

Govoreći na svečanom događaju u Washingtonu, Harris nije odgovorila na naknadno pitanje jesu li napadi u Rafahu prešli "crvenu liniju".

U u utorak je u izraelskim napadima na šatorski kamp u zoni za evakuaciju zapadno od Rafaha ubijena najmanje 21 osoba, objavile su zdravstvene vlasti Pojasa Gaze dok se izraelska vojska približava središtu tog grada na samom jugu palestinske enklave.

Hitne službe u Gazi objavile su da su četiri tenkovske granate pogodile skupinu šatora u Al-Mawasiju, obalnom području koje je izraelska vojska predstavila Palestincima kao sigurnu zonu. Među 21 ubijenom osobom najmanje je 12 žena, priopćile su zdravstvene vlasti u Gazi.

Izraelska vojska je zanijekala da je napala kamp al-Mawasi u utorak.

"Suprotno izvješćima, Izraelske obrambene snage nisu napale humanitarno područje u Al-Mawasiju", rekla je izraelska vojska u priopćenju.