PREMINULI PACIJENTI

KBC Zagreb o legioneli: Toga ima u svakoj vodi; jako smo senzibilizirani

18.06.2024 u 17:08

Bionic
Reading

U KBC-u Zagreb poduzimaju sve standardizirane mjere kao prevenciju prijenosa legionele, poručuju iz te bolnice na izvanrednoj konferenciji za novinare povodom smrti troje pacijenata zaraženih legionelom. Ipak, još uvijek nemaju podatke o stvarnom uzroku smrti pacijenata

Od početka travnja, šestero se pacijenata KBC-a Zagreb zarazilo legionelom, a preminulo ih je troje teško bolesnih i imunokompromitiranih. Tim pacijentima infekcija legionelom bila je dodatni teret na njihove druge bolesti, a zadnji pacijent među njima umro je 31. svibnja.

Legionela je izolirana u jednom bolničkom spremniku. Prema naputcima HZJZ-a, obavljena je mikrobiološka kontrola vode na svim odjelima i klinikama gdje su bolesnici boravili te su pronađene male koncetracije legionele. 'Poduzeli smo sve mjere da bi otkrili kako su se zarazili i u tragovima je nađena ova bakterija', dodali su iz bolnice.

Trenutno je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici. 'I inače radimo redovite pasterizacije, a u ovom trenutku pojačane su mjere. Epidemiološka služba HZJZ-a uzima uzorke u cijeloj bolnici adekvatno pravilima svoje struke', navela je klinička mikrobiologinja Zrinka Bošnjak.

  • +6
KBC Zagreb Izvor: Cropix / Autor: Josip Bandic

'Legionela pneumonia se javlja kroz cijelu godinu, a osobito su opasni ljetni mjeseci kad je voda toplija. To se događa svugdje', naglasila je pulmologinja Gordana Pavliša, odgovarajući na pitanje je li bolnica odgovorna za ovakav razvoj događaja.

'Kad je u našoj bolnici pacijent pozitivan na legionelu, onda će liječnici naručivati češće testove. Ovako dobru dijagnostiku nismo imali ranije, dakle možda nismo ni znali da smo imali tu bakteriju kod nekih pacijenata koji su preminuli', rečeno je. 'Moguće da i u nekim drugim ustanovama, u vašim kućama, imate slučajeve, ali ih ne testirate', dodala je mikrobiologinja Bošnjak, ističući kako je dobro govoriti o legioneli kako bi se dodatno senzibilizirala javnost jer 'ona je posvuda'.

'Mi još uvijek nemamo podatke što je u stvari bio uzrok smrti navedenih pacijenata', rekla je mikrobiologinja odgovarajući na pitanje kako su zaraženi bolesnici. Tvrdi da postoji dobra komunikacija s Ravnateljstvom bolnice. 'Podignuta je temperature vode za još pet stupnjeva', dodala je liječnica. Obje tvrde da nema opasnosti i da se voda iz bolničkog sustava može piti, pa se mikrobiologinja napila vode iz slavine baš uoči presice.

Na pitanje je li pojava legionele vezana uz aktualne građevinske radove, odgovorile su kako oni svakako povećavaju rizik, ali i da se rade sve mjere kako bi se on otklonio. Rečeno je i da ljetni mjeseci s toplijim vremenom pogoduju većem razmnožavanju bakterije legionele. 'Smrtnost je od infekcije legionelom, unatoč liječenju, između 5 i 10 posto', rekla je Pavliša.

Legionela je svuda oko nas, a javnost treba znati da postoji mogućnost inficiranja i u hotelima i u javnim kupalištima, rečeno je na konferenciji, prenosi Hina.

Podsjetimo, troje bolesnika u KBC-u Zagreb preminulo je u utorak nakon što se zarazilo legionelom, neslužbeno su potvrdili Hini u toj bolnici iz koje su prethodno objavili da je ukupno pet bolesnika zaraženo legionarskom bolešću.

Svi zaraženi imali su teške komorbiditete i bili su imunokompromitirani, a legionela je drastično pogoršala njihovo stanje.

U bolnici kažu da će tek istraga utvrditi je li uzrok smrti legionela ili opće stanje preminulih pacijenata..

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, u KBC-u Zagreb počela je istraga odakle je krenula zaraza jer je poznato da se može proširiti ili iz klima uređaja ili iz vode.

Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka. Riječ je o atipičnoj upali pluća koja je uzrokovana bakterijom. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.