otkrivena u zagrebu

Legionela, nevidljiva prijetnja koja vreba iz vode: Evo kako je prepoznati

18.06.2024 u 13:06

Bionic
Reading

U bolnici Rebro u Zagrebu otkriven je slučaj legionele. Zasad je pet osoba zaraženo tom bakterijom. Prema informacijama iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, dvoje pacijenata je u teškom stanju

Legionela, bakterija koja može uzrokovati tešku respiratornu bolest poznatu kao legionarska bolest, predstavlja ozbiljnu zdravstvenu prijetnju diljem svijeta. Često se nalazi u prirodnim izvorima vode, ali postaje problematična kada se razmnožava u umjetnim sustavima kao što su klima-uređaji, tuševi, fontane ili čak sustavi za hlađenje industrijskih postrojenja, stoji u ključnim smjernicama WHO-a o toj bolesti.

Ova bakterija može biti posebno opasna za starije osobe, pušače te osobe s oslabljenim imunološkim sustavom ili kroničnim bolestima.

Kako legionela uzrokuje bolest?

Legionela raste u vodi na temperaturi od 20 do 45 stupnjeva Celzijusa, idealnoj za mnoge umjetne vodne sustave. Bakterija se najčešće prenosi udisanjem kapljica zaražene vode koje sadrže legionelu. Nakon udisanja ulazi u pluća te se može brzo razmnožavati i izazvati upalu.

Simptomi legionarske bolesti

Simptomi legionarske bolesti mogu varirati od blagih do teških, često nalikujući simptomima gripe ili teške upale pluća. Tipični simptomi uključuju:

  • visoku temperaturu (obično iznad 39 stupnjeva Celzijusa) i groznicu
  • kašalj, ponekad s iskašljavanjem žutog ili zelenog sekreta
  • bol u prsima
  • otežano disanje ili kratkoću daha
  • glavobolju
  • opću slabost ili umor.

Ponekad se mogu javiti i gastrointestinalni simptomi poput mučnine, povraćanja ili proljeva. Simptomi se obično počinju pojavljivati dva do 10 dana nakon izlaganja bakteriji, ali mogu se pojaviti i kasnije.

Dijagnoza i liječenje legionarske bolesti

Dijagnoza legionarske bolesti zahtijeva temeljit medicinski pregled i laboratorijske testove. Važno je detaljno istražiti povijest izlaganja potencijalnim izvorima legionele, kao što su nedavni boravak u hotelima te korištenje vodovodnih sustava ili fontana. Laboratorijski testovi mogu uključivati analizu urina ili krvnih uzoraka radi otkrivanja specifičnih antigena ili antitijela.

Liječenje legionarske bolesti obično uključuje primjenu antibiotika, najčešće makrolida poput azitromicina ili fluorokinolona, kao što je levofloksacin. Važno je započeti liječenje što je prije moguće da bi se smanjili rizici od komplikacija, poput respiratornog zatajenja ili septičkog šoka. U težim slučajevima hospitalizacija može biti potrebna radi intravenske primjene antibiotika i pružanja potpore disanju.

Prevencija legionele

Prevencija legionarske bolesti ključna je za kontrolu širenja bakterije. Neke od ključnih preventivnih mjera uključuju:

  • redovito održavanje vodnih sustava da bi se spriječilo nakupljanje i širenje bakterija
  • kontrolu temperature vode u sustavima za hlađenje i klimatizaciju
  • redovito čišćenje i dezinfekciju tuševa, fontana i drugih izvora aerosolizirane vode
  • edukaciju javnosti o simptomima legionarske bolesti i važnosti brze medicinske intervencije.

Stroga higijena je ključna

Legionela ostaje važan javnozdravstveni problem te zahtijeva pažljivo praćenje i preventivne mjere. Svijest o simptomima, pravodobna dijagnoza i liječenje ključni su za uspješno upravljanje ovom bolešću. Edukacija javnosti i strogo pridržavanje higijenskih standarda u vodnim sustavima od presudne su važnosti za zaštitu zdravlja zajednice od legionarske bolesti.

sve osim nogometa

Učitavanje...