PROPUSTI U SUSTAVIMA

Otvoreno o legioneli, požarima i otpadu: 'Učestalost incidenata je zabrinjavajuća'

19.06.2024 u 23:06

Bionic
Reading

Zdravlje hrvatskih građana te eventualni propusti u sustavima koji su za njega zaduženi, ovih dana su u fokusu javnosti. U Zaprešiću je buknuo veliki požar u skladištu za otpad, a u KBC-u Rebro se pojavila bakterija Legionella. Zbog čega dolazi do propusta, tko je za njih odgovoran te kako ih riješiti, odgovorili su gosti emisije Otvoreno

Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva (HDZ), ustvrdio je kako nakon izbijanja požara u Zaprešiću zasad nema opasnosti za zdravlje građana.

'Službe rade svoj posao. Civilna zaštita je kontaktirala nadležne službe Državnog inspektorata, tj. inspektore za zaštitu okoliša koji će izaći na teren čim se vatra ugasi. Isto tako, NZJZ Andrija Štampar ima instrumente koji će to mjeriti', rekao je Dulibić u Otvorenom. Ukoliko se, kako kaže, 'radi o običnoj PET ambalaži kao što smo već imali prilike vidjeti, ne bi trebalo biti veće opasnosti'. 'Idemo pričekati rezultate mjerenja pa ćemo pravoremeno obavijestiti građane. Nema mjesta panici', kazao je.

Kekin: Država planirala 20 centara za gospodarenje, imamo samo tri

Ivana Kekin, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo, naglasila je kako je učestalost ovakvih incidenata zabrinjavajuća. 'Zabrinjavajuće je vidjeti da se često događaju ovakvi incidenti i da zapravo nemamo pravog odgovora kako i zašto do toga dolazi. Potrebno je da se, čim je prije moguće - ustanovi postoji li opasnost za zdravlje i da se to nedvojbeno, jasno komunicira prema javnosti', rekla je. Upozorila je kako je 'vrijeme da se počne rješavati, sistemski i na državnoj razini - pitanje gospodarenja otpadom'. 'Država je u nacionalnom planu planirala 20 centara za gospodarenje, a imamo ih jedva tri. Jedan od razloga zašto se ovakve stvari događaju jer nisu pod državnom kontrolom', kazala je.

  • +4
Požar u Zaprešiću Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Jovanović: Za svaku osmu smrt u Europi odgovorno onečišćenje zraka

Željko Jovanović, član saborskog Odbora za zdravstvo, istaknuo je kako je za svaku osmu smrt u Europi odgovorno onečišćenje zraka. 'Onečišćenje okoliša ima direktan, značajan utjecaj na ljudsko zdravlje. Po mišljenju WHO-a, svaka osma smrt u Europi posljedica je onečišćenja zraka. Dakle, bez čistog zraka, vode i hrane - ne možemo živjeti', rekao je. Podsjetio je 'da su ovi požari učestali', a nedavno je 'bio i požar u Puli', te da je u pitanju 'ista tvrtka o kojoj je bila riječ u Zaprešiću i Oroslavju'. 'Država bi trebala odrediti pravila i pomoći jedinicama lokalne samouprave da rješavaju ove probleme. Međutim, ne rješava ih, podsjetit ću da smo mi kažnjeni od ESLJP zbog tzv. 'crnog brda' kojeg država još nije sanirala', kazao je.

Jureško: Konačno reći što hoćemo sa smećem

Goranka Jureško, komentatorica Jutarnjeg lista, naglasila je kako nije potrebno razvijati nove metode, nego se ugledati na praksu koju ima Europa. 'Trebamo se primiti poštenog posla, konačno reći što hoćemo sa smećem i kako ga zbrinjavati. Topla voda je otkrivena u cijeloj Europi', kazala je. 'Ne trebamo svoje filozofije, ekologije i majstore koji će to rješavati. Treba samo dobra volja', rekla je.

sve osim nogometa

Učitavanje...