kandidatkinja možemo!

Kekin o prvim potezima ako postane predsjednica: Inzistirat ću na priznanju Palestine!

10.09.2024 u 20:00

Bionic
Reading

Ivana Kekin kandidatkinja stranke Možemo! na predstojećim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj u razgovoru z RTL Danas otkrila je koji bi joj bili prvi potezi ako postane predsjednica

'Mislim da je institucija predsjednice dovoljno vidljiva, dovoljno snažna i da ima alat. Dakle, ona može sazivati Sabor, može sazivati Vladu, može davati zakone na propitivanje ustavnosti ako smatra da su protuustavni. Također, ima obavezu da te teme diže na najvišu političku razinu i da o njima progovara0, rekla je uvodno za RTL Kekin.

S obzirom da je u dijelu predsjedničkih ovlasti upitana je treba li nam obavezni vojni rok i treba li se vojska naoružavati.

'Obavezni vojni rok nam ne treba. Vidjeli smo kako je to zadnji put završilo. Imali smo hrpetinu slabo i nemotiviranih mladića. Mi imamo ograničene resurse, to znamo. Evo, neki dan nam je premijer rekao da su toliko ograničeni da ne možemo ulagati u Jadroliniju jer smo kupili avione, pa nam pogibaju mornari pod rampama.

Ograničene resurse koje imamo treba uložiti u profesionalnu vojsku i u dobrovoljni vojni rok, tako da svi oni koji imaju afiniteta, koji se žele time baviti i koji su za to dobri, da budu adekvatno nagrađeni i da ta služba bude dovoljno cijenjena', kazal je Kekin.

Na pitanje kakv stav ima prema BiH rekla je da je činjenica je da je Hrvatska, prema trenutnom izbornom zakonu, u nepovoljnom demokratskom položaju, ali je isto tako činjenica da se Daytonski sporazum treba modernizirati.

'On više ne odgovara u potpunosti potrebama moderne države kakva BiH želi biti i kakva kao takva želi ući u Europsku uniju, u čemu ju mi svesrdno podržavamo jer mislimo da je nama u interesu da cijela regija uđe u Europsku uniju', navvela je Kekin.

Navela je da će joj prvi potez kao predsjednice biti inzistiranje na priznanju Palestine.

'To će biti jedna od prvih stvari na kojoj ću inzistirati. Osobno sam pitala premijera o tome, on je na aktualcu govorio da je to simbolički čin. Ja se slažem da je to u ovom trenutku simbolički čin, ali kada gledamo kakva je situacija na Bliskom istoku, sasvim je jasno da je sada svaki simbolički čin važan.A kako bismo krenuli i ostvarili uvjete uopće da se krene prema miru i prema rješenju toj regiji, mogu garantirati da ću na tome inzistirati. Jedan od prvih poteza je inicijativa za priznanje Palestine, a drugo je pitanje vojnog roka - toga da prestanemo s ovom PR kampanjom obveznog vojnog roka od osam tjedana gdje ćemo trošiti hrpetinu resursa na mladiće. U prvi se plan moraju gurnuti pitanja koja muče građane - kako koristimo instituciju ove zemlje i kako upravljamo zajedničkim resursima, javnim uslugama i javnom infrastrukturom. To su prva pitanja', zaključila je Kekin.

  • +5
Ivana Kekin na predstavljanju predsjedničke kandidature Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic