... ili uz kavu. Sve u svem' ovo su mi najdraži keksići. A zahladilo je i počela je sezona čajanki pa eto vam recepta kojim ćete oboriti s nogu sve čajoljupce
Ovi su keksi također gostovali na štandu Gorenja, a u sklopu Kofi Arta.
Dakle, sada sam se odužila svim posjetiteljima navedenog događanja i
objavila sve recepte.
Inače, ovo su mi omiljeni keksi i divno idu uz čaj i kavu i čak mogu postati dio božićne trpeze. Još ako ih premažete namazom od lješnjaka i čokolade koji će uskoro postati nabavljiv za svekoliko pučanstvo (riječ je o vrhunskim proizvodima dvojca A Due koji su u procesu registracije) - ma udebljat ćete se sigurno ;)
U tijestu ima puno začina, crnog čaja, garam masale (indijska mješavina začina; kardamon, đumbir, klinčić, kumin, cimet), muskovado šećera i ekstrakta vanilije ...
Dok se peku cijela kuhinja miriše na ... zimu :)
Za 8 do 10 keksića
1/4 šalice i 2 žličice crnog čaja i garam masale
2,5 šalice brašna
1 šalica muskovado šećera
1 žličica praška za pecivo
3/4 žličice soli
7 žlica maslaca
1/3 cvjetnog meda (nabavljivog tamo gdje ste čovjek)
5 žlica mlaćenice
2 žlice ekstrakta vanilije
Zagrijte pećnicu na 180 C.
U posudi pomiješajte sve sastojke i dobro ih izmiksajte. Dobit ćete mekano tijesto kojega potom izvadite na pobrašnjenu plohu i dodatno, ručno zamijesite.
Tijesto će biti tamnije smeđe boje, prošarano komadima, listićima crnog čaja. Prekrijte tijesto prozirnom folijom i ostavite ga u hladnjaku 2 sata ili najbolje preko noći.
Odvojite jedan dio tijesta i dobro ga razvaljajte na debljinu od 2 cm.
Izrežite na kvadratiće, dodatno pobrašnite, smjestite na masni papir i ubacite
u frizer na 10 minuta.
Tamo će se kesići malo stisnuti, jer je tijesto dosta osjetljivo i mekano.
Ubacite ih u pećnicu i pecite po 10 minuta s jedne, pa s druge strane dok ne postanu hruskavi.
Izvadite ih iz pećnice, uživajte u mirisu i pustite da se malo ohlade.
Uzmite najfiniji namaz od lješnjaka i čokolade i premažite jedan keksić s tom divoticom pa ga poklopite drugim i dobit ćete mali keksosendvič!
Poslužite kekse uz neki aromatični čaj i smažite ih sve od reda