SJEVERNA KOREJA I RUSIJA

Kim Jong Un se sastao sa Šojguom: Produbili strateško partnerstvo

14.09.2024 u 06:47

Bionic
Reading

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un sastao se s ruskim sigurnosnim dužnosnikom Sergejem Šojguom kako bi razgovarali o produbljivanju strateškog dijaloga između dviju zemalja, objavio je u subotu državni medij KCNA.

Raspravljali su o „širokoj razmjeni mišljenja o regionalnim i međunarodnim situacijama“ te su postigli zadovoljavajući konsenzus o problemima uključujući i veću „suradnju u obrani zajedničkih sigurnosnih interesa“, izvijestila je KCNA.

Kim Jong Un je rekao da će Sjeverna Koreja nastaviti širiti svoju suradnju s Rusijom u skladu sa strateškim partnerstvom dviju zemalja, objavila je KCNA.

SAD i Ukrajina, kao i mnoge druge zemlje i neovisni analitičari, tvrde da Kim pomaže Rusiji u njezinom ratu u Ukrajini isporučujući joj rakete i projektile u zamjenu za ekonomsku i drugu vojnu pomoć iz Moskve. Moskva i Pjongjang su odbacili te optužbe, ali su obećali pojačati svoju vojnu suradnju te su u lipnju potpisali sveobuhvatno strateško partnerstvo.

Šojgu, bivši ruski ministar obrane a sada tajnik Vijeća sigurnosti, nagovijestio je početak bližih odnosa između Sjeverne Koreje i Rusije svojim posjetom Pjongjangu u prošlogodišnjem srpnju.