HRW UPOZORAVA NA DISKRIMINACIJU

Kina ograničava izdavanje putovnica etničkim manjinama

13.07.2015 u 13:51

Bionic
Reading

Kineske vlasti nametnule su sustav izdavanja putovnica koji je otežao putovanja Tibetancima i pripadnicima drugih etničkih manjina, priopćio je u ponedjeljak Human Rights Watch (HRW) sa sjedištem u New Yorku

Od stanovnika područja na kojima živi veliki broj Tibetanaca ili muslimana traži se opširnija dokumentacija prilikom izdavanja putovnica nego od drugih građana. To dovodi do toga da se na putovnicu čeka do pet godina ili da je njezino izdavanje odbijeno bez objašnjenja, navodi HRW.

Vlada je pojačala kontrole nad etničkim manjinama koje su prosvjedovale protiv kineskih vlasti, strahujući od nestabilnosti u osjetljivim pograničnim regijama u kojima žive.

Sustav dobijanja putovnica čini se da je dio vladinih pokušaja da zaustavi putovanja na određene oblike vjerskih studija i hodočašća, kao što su događaji u inozemstvu koje organizira Dalaj lama.

Direktorica HRW-a za Kinu Sophie Richardson izjavila je da kineske vlasti moraju što prije ukinuti taj 'diskriminacijski sustav' izdavanja putovnica.