'kina izaziva probleme'

Kineska obalna straža napala Filipince mačevima, vojnici se branili golim rukama

20.06.2024 u 12:16

Bionic
Reading

Filipinski vojnici morali su se braniti golim rukama od kineske obalne straže naoružane mačevima i noževima, izjavio je filipinski general

Filipinski vrhovni vojni zapovjednik, general Romeo Brawner, kritizirao je Kinu zbog, kako je opisao, 'nepromišljenog i agresivnog' ponašanja dok su filipinska mornarica i obalna straža u ponedjeljak dostavljale zalihe vojnicima u spornom Južnom kineskom moru, piše Business Insider.

Osoblje kineske obalne straže zabilo se svojim plovilima u čamce koji pripadaju Filipinima, ukrcali su se na njih i napali ih. General kaže da su neki u tom napadu ozlijeđeni, a jedan je vojnik izgubio palac.

'Kineska obalna straža nema pravo ni zakonsku ovlast miješati se u naše legitimne operacije ili oštetiti našu imovinu unutar naše ekskluzivne ekonomske zone', izjavio je general Brawner.

Rekao je da incident 'predstavlja očito kršenje međunarodnog pomorskog prava i filipinskog suvereniteta'.

Filipinska vojska podijelila je fotografije incidenta na kojima se vide oštećeni čamci te kinesko osoblje s mačevima i noževima. Brawner je rekao da postupci kineske obalne straže predstavljaju 'značajne' rizike za regionalnu stabilnost, ali je dodao da će Filipini surađivati ​​sa svojim međunarodnim partnerima kako bi pokušali održati mir u regiji.

Posljednja u nizu eskalacija u spornim vodama

U travnju se pojavio video prikazujući kako se kineski brod sudara s filipinskim brodom dok je na njega pucano vodenim topovima, kako je tada izvijestio Chris Panella iz Business Insidera.

U ponedjeljak je američka veleposlanica na Filipinima MaryKay Carlson osudila 'agresivne i opasne manevre' Kine.

Komodor filipinske obalne straže u međuvremenu je rekao kako vjeruje da Kina pokušava 'izazvati probleme'.

'Očito se nadaju da će se i SAD uznemiriti kako bi opravdali svoju lažnu priču da Washington stvarno želi ući u rat protiv Pekinga', napisao je Jay Tarriela.

Peking demantira sve, za incident optužuje Filipine

Međutim Peking je zanijekao poduzimanje 'izravnih mjera' protiv filipinskih vojnika tvrdeći da su oni odgovorni za incident.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lin Jian rekao je da je Kina postupila u skladu sa zakonom.

'Manevri na mjestu događaja bili su profesionalni, suzdržani, opravdani i zakoniti', rekao je Lin u izjavi.

sve osim nogometa

Učitavanje...