aerosolske zamke

Kinezi otkrili da oko bolnica zrakom lebdi genetski materijal koronavirusa. Koliko je to opasno po zdravlje?

28.04.2020 u 19:07

Bionic
Reading

Kineski istraživači postavili su aerosolne 'zamke' oko dvije bolnice u kineskom gradu Wuhanu i otkrili dokaze da se genetski materijal koronavirusa koji izaziva COVID-19 može nalaziti u zraku

Dok su dobro prozračeni odjeli za pacijente imali nisku koncentraciju virusne RNK u zraku, povećana koncentracija otkrivena je na mjestima poput neventiliranog WC-a za pacijente i dva vanjska područja u kojima su znale vladati velike gužve, pokazali su nalazi istraživanja kineskih znanstvenika.

Važno je napomenuti da istraživači nisu proučavali je li ovaj materijal zarazan, a veličina uzorka je mala; s 31 lokacije uzeto je manje od 40 uzoraka.

Studija koja predstavlja dokaze o prisutnosti RNK koronavirusa SARS-CoV-2 u zraku objavljena je u časopisu Nature. Pokazalo se, pišu istraživači, kako su u bolnicama i na javnim površinama u Wuhanu otkrivene nakupine virusnog RNK u zraku, ali nije procijenjeno je li riječ o zaraznom materijalu.

Ke Lan i njegovi kolege postavili su aerosolne zamke u i oko dvije bolnice tijekom veljače i ožujka ove godine. Ta su mjesta uključivala tercijarnu bolnicu za smještaj bolesnika s teškim simptomima i terensku bolnicu na preuređenom stadionu za bolesnike s blagim simptomima.

Koncentracija u ventiliranim odjelima bila je općenito vrlo niska, što autori pripisuju učinkovitoj izolaciji i dobrom strujanju zraka. Neventilirani toaleti, s druge strane, imali su povišene koncentracije virusnog RNK u zraku.

Autori su otkrili da je RNK posebno bio koncentriran u prostorijama koje medicinsko osoblje koristi za skidanje zaštitne opreme. To pak sugerira da aerosoli ostaju u zraku i kad se ukloni ta oprema. Međutim nakon uvođenja strožih mjera i sanacije nestali su i dokazi o postojanju RNK koronavirusa SARS-CoV-2 u zraku na mjestima kojima se služilo medicinsko osoblje.

Koncentracije u javnim prostorima izvan bolnica, poput stambenih zgrada i supermarketa, uglavnom su niske. Ali dva područja izložena velikim gužvama, uključujući vanjski prostor u blizini jedne od bolnica, imala su povišene koncentracije RNK koronavirusa SARS-CoV-2. Autori sugeriraju da su pojedinci zaraženi unutar ovih napučenih područja možda pridonijeli virusnim aerosolima.

Ovo istraživanje ne istražuje ima li RNK koronavirusa SARS-CoV-2 potencijal infekcije, a ograničen pristup bolnicama tijekom vrhunca epidemije ograničio je i broj uzoraka koji se mogu uzeti.

Unatoč tome, studija podržava temeljitu sterilizaciju potencijalnih žarišta, dobro prozračivanje svih prostorija, naročito u bolnicama, te izbjegavanje gužvi. To je bio i ostao najbolji način da se smanji rizik od zaraze.