opasan fenomen

Kiša u gradovima sve je češća i žešća: Znanstvenici objasnili zašto i što možemo očekivati

10.09.2024 u 22:36

Bionic
Reading

Gradovi su vrući, a to što su urbana područja obično toplija od okolice fenomen je koji se naziva efekt toplinskog otoka. Dobro je to poznato kako znanstvenicima, tako i gotovo svakome tko je proživio barem jedno sparno ljeto u betonskoj džungli, piše Washington Post analizirajući povećanu količinu kiše zabilježenu u posljednjih dvadeset godina u velikim gradovima

Uz pomoć Al-ja, Washington Post pokušao je objasniti to na temelju objavljenih izvješća. Većina gradova ima znatno više kiše nego obližnja ruralna područja, prema studiji objavljenoj u ponedjeljak u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, što je učinak koji je postao izraženiji u posljednja dva desetljeća, otkako se klima počela vidljivije mijenjati.

'Ovako je posvuda', rekao je Dev Niyogi, profesor na Sveučilištu Teksas u Austinu i koautor rada. 'Magnituda utjecaja će varirati. Ali baš kao što tretiramo urbani toplinski otok, trebali bismo početi tretirati urbani učinak padalina kao značajku povezanu s urbanizacijom', objasnio je Niyogi.

Rezultati imaju duboke implikacije na gusto naseljene i rastuće gradove, od kojih se mnogi već bore s poplavama, te preuzimaju troškove nadogradnje infrastrukture za topliji svijet.

  • +47
Dubrovnik: Jaka kiša uzrokovala poplave u određenim dijelovima grada Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Gradovi su magneti za kišu

Gradovi su magneti za kišu iz nekoliko razloga. Neboderi imaju tendenciju usporavanja nadolazećih oluja, dopuštajući im izbacivanje oborina. Također, ispušni plinovi i tvorničko zagađenje mogu izazvati oblake koji oslobađaju pljuskove. A toplina koja zrači iz betona i asfalta uzrokuje veću konvekciju u atmosferi, što dovodi do padalina.

'Svi ti čimbenici mogu pridonijeti ovoj anomaliji padalina u gradovima', rekao je Xinxin Sui, doktorand na Sveučilištu Teksas u Austinu i voditelj istraživanja. Niyogi je taj učinak usporedio s pucanjem velikog vodenog balona. 'Upravo gradovi ga bockaju', rekao je.

Prošla istraživanja pokazala su da ovaj urbani efekt postoji u nekolicini gradova. Naprimjer, poznato je da je veliko metropolitansko područje Houstona pogoršalo padaline i poplave izazvane uraganom Harvey 2017. godine.

Ova nova studija 'prvi put otkriva veličinu ovih učinaka analizirajući gradove na globalnoj razini', rekao je Jorge González-Cruz, profesor na Državnom sveučilištu New York u Albanyju, a koji nije bio uključen u studiju.

Tijekom svojeg istraživanja, Niyogi, Sui i kolege mjerili su oborine koristeći satelitske podatke iz više od 1000 gradova između 2001. i 2020. Skoro dvije trećine njih u prosjeku imaju više kiše nego susjedna ruralna područja, otkrili su.

To se gotovo udvostručilo u posljednja dva desetljeća, što istraživači djelomično pripisuju rastućoj urbanizaciji i temperaturama jer topli zrak može zadržati više vlage. 'Balon nije samo napunjen vodom, to je sada veći balon s više vode', rekao je Niyogi.

U Sjedinjenim Američkim Državama istraživači su analizirali Houston, Miami i New Orleans – od kojih je svaki iskusio razorne poplave izazvane velikim olujama. Ta tri grada identificirali su kao one u kojima je efekt urbanih vlažnih otoka najakutniji.

  • +12
Nevrijeme u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

'Treba početi razmišljati o zelenoj infrastrukturi'

Istraživački tim također je otkrio da što grad ima više stanovnika, to je veća razlika između urbanih i ruralnih oborina. Učinak je bio najizraženiji u gradovima u Africi koji su brzo rasli tijekom ovog stoljeća.

Prema Niyogiju, ove rezultate bi trebali ozbiljno shvatiti urbanisti te moraju uzeti u obzir povećanu količinu oborina kako bi spriječili poplave, pa čak i usmjerili vodu natrag u vodonosnike kako bi u budućnosti obnovili podzemnu vodu za poljoprivrednike.

'Trebali bismo početi razmišljati o zelenoj infrastrukturi za upravljanje našim vodnim resursima', zaključio je Niyogi.