POKOLJ NA JUGU FILIPINA

Klan Ampatuan ubio još najmanje 200 osoba

09.12.2009 u 08:58

Bionic
Reading

Klan guvernera filipinske pokrajine Maguindanao, koji je krajem studenoga počinio pokolj 57 osoba na jugu Filipina, odgovoran je za ubojstva još najmanje 200 osoba tijekom razdoblja kojim je upravljao pokrajinom, izjavila je u srijedu filipinska povjerenica za ljudska prava

MANILA - "Procjenjujemo tu brojku na najmanje 200", izjavila je Leila de Lima, predsjednica Povjerenstva za ljudska prava.

Tijela bi se mogla nalaziti zakopana u zajedničkim grobnicama u pokrajini Maguindanao kojom klan guvernera Andala Ampatuana Seniora upravlja od 2001.

"Radi se o žrtvama koje je ubio isti klan i privatna milicija", dodala je ona.

Po riječima Lime svjedoci tih ubojstava mogli bi progovoriti s obzirom da su odgovorne osobe iz klana uhićene. "Bit će svjedoka koji će moći reći gdje se nalaze zajedničke grobnice", dodala je ona.

Pet policijskih časnika koji su znali za neka ubojstva spremno je sad svjedočiti protiv klana Ampatuan, dodala je predsjednica povjerenstva.

Klan Ampatuan optužen je da je odgovoran za pokolj 57 civila u konvoju koji su sačinjavali rođaci jednog političkog suparnika i skupina novinara. Među žrtvama bilo je 26 žena i 32 novinara.

Policija je u srijedu objavila da se 161 osobu sumnjiči za izravno sudjelovanje u pokolju.