ljudi se zaprepastili

U Hercegovini viđena zmija duga oko 3 metra: Stručnjak otkrio o kojoj se vrsti radi

21.06.2024 u 12:35

Bionic
Reading

U okolici Mostara u Bosni i Hercegovini navodno je snimljena zmija duga tri metra. Zaprepašteni i uznemireni građani brzo su počeli nagađati o kojoj se točno vrsti radi. Naveli su da je možda riječ o - kravosasu

Ravnatelj ZOO vrta Zagreb, Ivan Cizelj, koji je dugo godina bio kurator za zmije u toj ustanovi, kaže za Jutarnji list kako je snimka nastala iz daljine i loše je kvalitete pa ne može biti posve siguran o kojoj se zmiji radi.

'Stvarno nisam 100 posto siguran, ali meni se čini da je ovo prije bjelica nego kravosas. Obje vrste mogu biti dosta velike, ali kravosas nije tako taman', smatra Cizelj.

Bjelica (Zamenis longissimus) je neotrovna zmija koja naseljava prostor od središnje i južne Europe, preko obala Crnog mora i Kavkaza do sjevera Irana. Uglavnom naraste do 140 centimetara, ali ima i onih koje su daleko veće. U ovo doba godine se pare, a zanimljivo je da se njihovi mladi iz jaja izlegnu nakon dva mjeseca, a nekad je mjesto radnje isto ono na kojem su bjelouške položile svoja jaja.

Ova vrsta zmije uglavnom se kreće po mjestima gdje ima dovoljno biljnog pokrova ili kamenja da prođe nezapaženo i da može brzo pobjeći u sklonište. Glavna skrovišta su joj pukotine u tlu, rupe ispod kamenja, ruševine, daske... Najaktivnija je u ranim jutarnjim satima i popodne, a tijekom vrućih ljeta aktivna je noću.

Poluarborealna je vrsta te se dobro penje pa je često viđena na drveću i grmlju. Na napadača reagira bježanjem na stablo ili grmlje ili zauzimanjem prijeteće poze, micanjem repa te ispuštanjem smrdljive tekućine. Hiberniraju od četiri do šest mjeseci, uglavnom između listopada i ožujka.

Prirodni neprijatelji, osim ljudi, su im mačke, psi, ptice grabljivice, druge zmije, ježevi, kune i jazavci. Ona jede malene glodavce, ptice, šišmiše... Što se tiče dužine života, ona iznosi od 25 do 30 godina.

sve osim nogometa

Učitavanje...