BLIŽE SE I UPISI

Kraj je školske godine, ministar Fuchs poslao poruku učenicima

21.06.2024 u 12:24

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs u petak je, na zadnji dan školske godine zaželio svim učenicima da se odmore, napune baterije te se vrate u školu orni, veseli i čili, a onima koji upisuju srednje škole da se upišu u željene škole koje su namjeravali upisati

"Danas je zadnji dan škole, želim svim učenicima da se odmore, napune baterije i vrate se na jesen ponovno u školu orni, veseli i čili. Onima koji su sada završili osmi razred i idu dalje, s obzirom na to da kreću upisi u srednje škole, želim da se upišu u sve one željene škole u koje su se namjeravali upisati", kazao je Fuchs nakon sjednice Vlade.

Zahvalio je svim prosvjetnim radnicima, učiteljima, učiteljicama, odgajateljima, odgajateljicama na svemu što su učinili tijekom ove školske godine. "Da nije bilo njih i njihovog predanog rada sigurno da i rezultati u osnovnim i srednjim školama ne bi bili takvi", rekao je.

Osvrnuo se na novitete po pitanju strukovnih kurikuluma, ocijenivši da je to "ozbiljan zaokret u reformi strukovnog obrazovanja gdje se veliki broj nekih zanimanja svodi u bitno manji broj, s više od 250 na 143".

Završilo je javno savjetovanje o tom pitanju i pristiglo više od 800 komentara, od čega je, ističe Fuchs, oko 500 načelnih, "ništa konkretno", a ostatak, njih oko 300, vrlo su jasno i konkretno postavljena pitanja, sugestije i komentari.

"To će se sad analizirati i napraviti završna verzija dokumenta. To je ogroman dokument, 34.000 stranica, na tome je radilo jako puno ljudi i bit će to jedan ozbiljan zaokret u strukovnom obrazovanju", ustvrdio je ministar.

Fuchs se nada da će se uspjeti poštovati rok primjene novih kurikuluma u škole 2025./2026., što je ciljani rok, ali ako to eventualno ne bi bilo moguće, neće, kaže, biti ništa tako strašno pomakne li se još za godinu dana.

Ocijenio je i da cjelodnevna nastava ide jako dobro, sada počinju evaluacije, ne samo rezultata nego i zadovoljstva učenika, roditelja i prosvjetnih radnika, a taj proces će potrajati.

Komentirajući slučaj gradonačelnice Zlatara i nove SDP-ove saborske zastupnice Jasenke Auguštan-Pentek koja živi 65 kilometara od Zagreba te je odlučila iskoristiti svoje pravo i unajmiti stan u Zagrebu na račun poreznih obveznika, Fuchs je kazao da je to, s obzirom na to da to pravo imaju zastupnici s prebivalištem udaljenim više od 50 kilometara od Zagreba, "pravno u redu, ali moralno....".

"Dosta teško je to. Moramo uzeti u obzir da imamo ljude, činovnike i službenike koji tu udaljenost jednako tako prevaljuju svakodnevno dolazeći na posao", rekao je.