teško se živi

Koliko se čeka i koliko košta ugradnja ili servis klima uređaja? 'Odmah' ne postoji

13.07.2024 u 09:30

Bionic
Reading

Toplinski valovi i ekstremne vrućine postali su uobičajena stvar svakog ljeta, a život u takvim uvjetima danas je gotovo nezamisliv bez klima-uređaja

Prije dvadesetak godina klima-uređaji su se koristili uglavnom u uredima i javnim ustanovama, dok su si rijetki priuštili taj luksuz u svojim domovima. Danas, zbog očitih klimatskih promjena koje se sve više osjete, klima-uređaji su postali nužni u kućanstvima, baš poput hladnjaka ili perilice rublja.

"Masovna potražnja za klima-uređajima počela je kada su ljetne vrućine postale neizdržive, prije dvadesetak godina. Radim u ovoj industriji od 1998. godine i tada je postavljanje klima-uređaja bilo sezonski posao, od svibnja do kraja kolovoza. Danas radimo cijelu godinu," rekao je za N1 Denis Tesar, vlasnik zagrebačke tvrtke za montažu, servis i prodaju klima-uređaja.

"Prije nije bilo zime bez snijega niti ljeta s 40 stupnjeva. Danas su ljeta s 35 stupnjeva uobičajena, pa su klima-uređaji postali neophodni. Nekada je bilo četiri-pet proizvođača na tržištu, a sada ih ima mnogo više," dodaje.

Intenzivna potražnja

Klima-uređaji reguliraju temperaturu i vlagu, hladeći ljeti, a ponekad grijući zimi. Najviše su u upotrebi ljeti, posebno tijekom toplinskih valova kada temperature ne padaju ispod 30 stupnjeva. Tada je najveća potražnja za montažom i servisom.

"Imamo više posla nego što možemo podnijeti. Svi žele da im se klima-uređaj postavi odmah, ali čekanje je dva do tri tjedna. Ljeti radimo desetak montaža i tridesetak servisa dnevno. Imamo nekoliko firmi i vanjske suradnike koji rade za nas, ali gužva je velika," kaže Tesar.

Cijene i dostupnost

Cijene klima-uređaja na domaćem tržištu kreću se od 470 do 1.200 eura, uključujući klasične i inverter modele. Prosječna cijena inverter klima-uređaja snage 2,5 kW, dovoljne za 25 četvornih metara, je 740 eura, dok snažniji modeli dosežu i do 1.800 eura. Prijenosni klima-uređaji su jeftiniji, oko 400 eura, ali troše više energije i bučniji su. Ugradnja klima-uređaja košta između 140 i 300 eura, ovisno o vrsti i modelu.

Redovan servis klima uređaja je ključan

Klima-uređaji zahtijevaju redovito održavanje kako bi ispravno radili. "Ljudi često imaju klime stare dvadeset godina koje se lakše kvare i treba ih češće servisirati. To je stroj koji će kad-tad 'krepati'," kaže Tesar.

Preporučuje se godišnji servis prije početka sezone hlađenja. Cijena redovnog godišnjeg servisa, koji uključuje čišćenje i dezinfekciju, provjeru propuštanja plina i kontrolu rada motora, kreće se od 27 do 40 eura, dok servis s kontrolom tlaka rashladnog plina košta između 40 i 55 eura.