NAKON 'TEMELJITE ISTRAGE'

'Konačna osveta za Brexit': Britanski tabloid uvjeren da je pregovarač EU zarazio Borisa Johnsona koronavirusom

29.03.2020 u 11:55

Bionic
Reading

Britanskog premijera Borisa Johnsona mogao je zaraziti Michael Barnier, glavni pregovarač Europske unije za buduće odnose s Velikom Britanijom, piše u nedjelju tabloid Daily Mail, dodajući da bi Bariner mogao biti 'nulti pacijent' koji je donio koronavirus u sjedište britanske vlade na adresi Downing Street 10 i pitajući, u svom stilu, je li ovo ultimativna osveta za Brexit

Istražujući kontakte koji su mogli prenijeti koronavirus u Westminster, Daily Mail se zaustavio na sastanku Michaela Barniera i glavnog britanskog pregovarača Davida Frosta u Bruxellesu 5. ožujka, kada je otvorena prva runda pregovora o budućim odnosima nakon Brexita.

Dva tjedna kasnije, točno onoliko koliko maksimalno traje inkubacija, Europska komisija priopćila je da je Barnier zaražen koronavirusom. Dan nakon toga, britanska vlada priopćila je da se Frost nalazi u samoizolaciji zbog 'lakših simptoma' koji bi mogli upućivati na zarazu koronavirusom.

Premijer Boris Johnson objavio je u petak da je pozitivan na koronavirus i da se nalazi u samoizolaciji te da će nastaviti voditi vladinu borbu protiv pandemije. Potom je i ministar zdravstva Matt Hancock objavio je da je zaražen.

  • +6
Koronavirus u Velikoj Britaniji Izvor: EPA / Autor: FACUNDO ARRIZABALAGA

Princ Charles također je zaražen koronavirusom ali je dobrog zdravstvenog stanja, a kraljica Elizabeta II. rekla je da je zadnji put vidjela Johnsona 11. ožujka i da se osjeća dobro.

Vrata između stanova na broju 10 i 11 su zatvorena za svo ostalo osoblje koje radi u rezidenciji britanske vlade, a premijer će raditi iz ureda i radne sobe na broju 11, pojasnio je glasnogovornik. Obroci i materijali za rad bit će mu donošeni pred vrata, pojasnio je premijerov glasnogovornik.

Njegova trudna supruga nije u Downing Streetu, a slijedi naputke koje su dane svim trudnicama o zarazi koronavirusom.

Ukoliko Johnson neće moći obnašati premijerske dužnosti, to će privremeno umjesto njega preuzeti ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

Dogovoreno prijelazno razdoblje između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva traje do kraja ove godine, do kada se pravila EU-a primjenjuju i dalje kako bi omogućila Londonu i Bruxellesu da pokušaju doći do dogovora o budućim odnosima.