odgovorno ponašanje

Konferencija: Tražimo sveobuhvatnu seksualnu edukaciju u zagrebačkim školama

18.06.2024 u 14:47

Bionic
Reading

Sudionici konferencije o seksualnoj edukaciji složili su se u utorak da je važno što prije pokrenuti raspravu i definirati konkretne rokove za uvođenje seksualne edukacije u zagrebačke škole koja bi mlade potaknula na odgovorno ponašanje, poštovanje i očuvanje zdravlja

Istraživanja pokazuju da mladi u Hrvatskoj sve manje koriste prezervative, izlažu se rizničnim ponašanjima, prisutan je porast seksualnog nasilja, kao i nasilja u mladenačkim vezama, a razlog tome je nedovoljna edukacija mladih.

"Uz sve ove probleme, o spolnom odgoju u našim se školama priča jedan sat godišnje", istaknula je Anamarija Sočo iz udruge Status M na konferenciji pod nazivom "Sveobuhvatna seksualna edukacija u škole!".

Iz udruge ističu da Grad Zagreb, kao najveća jedinica regionalne samouprave, ima mogućnost i odgovornost napraviti potrebne korake za uvođenje edukacije u osnovne i srednje škole te omogućiti djeci i mladima da kroz obrazovanje dobiju adekvatne informacije o toj temi.

Cilj edukacije o odnosima i seksualnosti jest opremiti djecu i mlade znanjem, vještinama stavovima i vrijednostima koje će ih osnažiti da očuvaju svoje zdravlje i dostojanstvo te da razviju poštovanje u društvenim i spolnim odnosima.

Seksualna edukacija provodi se diljem Europe te je obavezna u većini zemalja još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, istaknula je Tanja Jurin s Filozofskog fakulteta.

U okviru trenutnog obrazovnog kurikuluma, teme vezane za seksualnost se aktivno izbjegavaju, a učenici o njima uče isključivo kroz vjeronauk, unutar okvira vjerskih dogmi, apstinencije i rodnih stereotipa.

"Politička volja za promjenom ne postoji, niti je ikada postojala, a bez jasnih rokova za razvoj i konkretnih planova za uvođenje eksperimentalnog programa u škole, proces bi mogao trajati još 20 godina", objasnila je voditeljica programa Spol, rod i seksualna prava u CESI-ju Sanja Cesar.

Marta Kiš, zastupnica platforme “Možemo!” u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, tvrdi da je gradska vlast svjesna važnosti te teme i da se radi na prezentaciji cjelokupnog plana koji će uključivati seksualno i spolno obrazovanje, ali i ostala važna pitanja vezana uz zdravlje djece i mladih.

"Cjelovita seksualna edukacija umanjuje problem seksualnog nasilja, potiče mlade da potraže potrebnu pomoć i da prakticiraju siguran spolni odnos koje je konsenzualan", zaključila je Tanja Jurin.

sve osim nogometa

Učitavanje...