gradsko vijeće

Kontroverzni projekt: Izglasane odluke o cestama za hotel Valkane u Puli

28.10.2024 u 19:50

Bionic
Reading

Vijećnici pulskog gradskog vijeća u ponedjeljak su na sjednici većinom glasova donijeli odluku o izgradnji pristupne i servisne ceste do budućeg hotela Valkane, čime je otklonjena jedna od posljednjih prepreka za realizaciju tog velikog pulskog projekta

Prema očekivanjima i sukladno najavama, protiv tih odluka bilo je četvero vijećnika Možemo! koji smatraju kako je ovaj "kontroverzni projekt izgradnje betonskog mastodonta na pulskom Lungomareu, kojem se suprotstavilo deset tisuća građana, započeo davno još IDS neviđenim pogodovanjem prilikom izrade i izmjene prostornih planova, a sadašnji gradonačelnik Filip Zoričić nastavio nizom dodatnih odluka kojima je zaboravljen javni interes u korist onog privatnog - hotela Valkane".

"Ove odluke koje je pripremio Zoričić nastavak su takve politike koju obilježava prevara, sukob interesa, pogodovanje i uništenje šume. Ekspeditivnost kojom gradonačelnik rješava zahtjeve investitora za izgradnju i financiranje pristupnih cesta govori nam i o želji da mu prije izbora riješe sve zahtjeve", poručila je vijećnica Možemo! Dušica Radojčić. Dodala je kako se ugovori za izgradnju cesta predlažu na usvajanje na Gradskome vijeću unatoč činjenici da se radi o zemljištu za koje je Grad Pula na sudu.

S druge strane vijećnik Nezavisne liste pulskog gradonačelnika, Ivan Žagar istaknuo je kako je ovakav hotel dobrodošao za Pulu jer će, kako je rekao "promijeniti vizuru grada i od Pule stvoriti grad s pet zvjezdica".

"Koristi za Pulu od ovog hotela biti će višestruke, od preko 200 tisuća eura komunalne naknade godišnje i 250 radnih mjesta pa do ulaska u klub destinacija s pet zvjezdica. Stvaramo pozitivnu investitorsku klimu, u hotelu će raditi 250 naših sugrađana, a dobit ćemo novu zelenu oazu na mjestu kamenoloma i crvenih teniskih igrališta", rekao je Žagar. 

IDS-ov vijećnik Valter Boljunčić zamjerio je investitoru na nedemokratskoj odluci kada je na referendumu u Puli o tome jesu li građani za ili protiv gradnje novog hotela na Valkanama, pozvao građane na bojkot odnosno da ne izađu na referendum. 

"Siguran sam da u nekim državama to ne bi prošlo tek tako. Pula je pogodna za investitora ali nismo švedski stol da svatko može doći uzet što ga briga", zaključio je Boljunčić.