OKO PLOČE U JASENOVCU

Kontroverzni slikar Charles Billich javio se iz Australije, evo što je poručio...

29.08.2017 u 22:23

Bionic
Reading

Slikar Charles Billich odlučio se uključiti u hrvatske dnevnopolitičke teme. Iz australskog Sidneyja, u kojem desetljećima živi, ovaj umjetnik hrvatskih korijena poručuje: Podržavam borbu protiv skidanja ploče HOS-a u Jasenovcu

'Ja, Charles Billich, iz Sydneyja, Australija, poručujem hrvatskoj javnosti da stojim u potpori borbe protiv skidanja HOS-ove ploče te se ovim putem obraćam hrvatskim braniteljima Domovinskog rata da ću osobno platiti za spomenik i ploču žrtvama komunizma i Domovinskog rata, po mom nacrtu, samo mi nađite mjesto na kojem će se spomenik i ploča moći podići', stoji u mailu koji je stigao na adresu tportala samo dan nakon što smo objavili veliku analizu Billicheva umjetničkog opusa.

Billich je nedavno dospio u hrvatske medije jer je od hrvatske delegacije na čelu s Kolindom Grabar Kitarović, koja je nedavno bila na velikom proputovanju Australijom i Novim Zelandom, dobio košaricu. Predsjednici je, naime, želio uručiti sliku na kojoj ju je prikazao kao pastoralnu kućanicu pri obavljanju kućanskih poslova, no primio je odbijenicu.

Ovaj slikar koji svojim djelima, ali i načinom života, podiže prašinu slovi i kao jedan od omiljenih autora domaćih vlastodržaca. Njegov rad dopadao se Franji Tuđmanu i Ivi Sanaderu, a cijeni ga i Zoran Milanović. Domaćoj javnosti najpoznatija je njegova slika na kojoj je Josip Broz Tito s vampirskim zubima i ogrlicom od ljudskih lubanja.

  • +2
Billich je 2016. radio i sliku po mjuziklu Dražena Žanka Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Charles Billich je kao Karlo Bilić rođen 1934. u Lovranu. Nekoliko godina, zbog sukoba s komunističkom vlasti, proveo je u zatvoru, a kad je pušten zahvaljujući Crvenom križu, odmah je otplovio za Australiju. Ondje je završio studij umjetnosti. Svojedobno je bio i 'službeni umjetnik' ekipa Amerike i Australije na Olimpijskim igrama, a devedesetih je, na poziv Franje Tuđmana, koji ga je jako volio, došao u Hrvatsku i priredio prvu izložbu u Zagrebu. Kritika ga je tada dočekala na nož, nazivajući ga majstorom sladunjavih aktova i veduta.

'Povijesno je utvrđeno da niti jedan umjetnik nije bio toliko napadnut kao ja u Hrvatskoj. Skoro svi hrvatski mediji sudjelovali su u toj sistematskoj paljbi. Ali rezultat me nije doveo do samoubojstva. Glavno je imati mali, ali vjerni broj prijatelja, pristaša i kolekcionara', rekao je za Jutarnji 2014. Billich, čiju je sliku 'Monumentalno savezništvo' Ivo Sanader 2006. nosio na poklon bivšem američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu.

Slikar, koji će 6. rujna proslaviti 83. rođendan, prijatelj je i s Hughom Hefnerom, a već više od trideset godina u otvorenom je braku s Christom Billich, zvijezdom reality showa 'Real Housewives Of Melbourne', odnosno 'Prave kućanice Melbournea'. Prema australskom Daily Telegraphu, 'omiljeni svingerski par Sydneyja' upravo je dovršio pilot epizodu svoje nove emisije koju će u Americi producirati Adam Schroeder, čovjek koji stoji iza 'Truman Showa', 'Zoolandera' i 'Djevojaka s Beverly Hillsa'. Show će se zvati 'Galerija' i Billiche će pratiti tijekom avanture otvaranja umjetničke galerije u Los Angelesu.