novi modus operandi

Korona buknula u splitskom KBC-u, ograničeni su posjeti: 'Bolje puhati na hladno'

17.07.2024 u 10:08

Bionic
Reading

Zbog povećanog broja oboljelih od COVID-a, u KBC-u Split već je tjedan dana na snazi zabrana posjeta bolesnicima u Klinici za unutarnje bolesti na Križinama

Trenutno su koronavirusom zaražena 23 pacijenta koji su hospitalizirani zbog nekih drugih bolesti. Nitko nema teže simptome korone i nije bilo smrtnih slučajeva, doznaje 24 sata.

Posjeti su dopušteni samo članovima uže obitelji osobito teških i palijativnih bolesnika, i to po jedan posjetitelj uz jednog bolesnika, uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Da je korona stigla s ljetom, potvrdili su i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) ističući kako posljednjih nekoliko tjedana bilježe blagi porast u broju prijava oboljelih od COVID-a u većini županija.

'Ovaj uzlazni trend broja oboljelih bilježi se i drugim europskim državama, a slična situacija bila je i prošle godine u isto vrijeme, kad smo također imali ljetni val COVID-a', odgovaraju iz HZJZ-a.

U tjednu od 8. do 14. srpnja u sustav prijavljivanja zaraznih bolesti zaprimljene su 374 prijave COVID-19. Europski epidemiološki podaci kažu kako u EU i dalje prevladavaju Omikron podvarijante BA.2.86, u sklopu kojih je najčešća podvarijanta JN.1.

Grad pun turista

U KBC Split posjeti su ograničeni samo na Križinama, ne i u drugdje u bolničkom kompleksu. To je samo preventivna mjera jer je došlo do povećanja zaraze, kako bi se situacija držala pod kontrolom.

'U gradu je puno turista pa je i mogućnost širenja zaraze veća. Sve je pod kontrolom, nema razloga za širenje panike', napominju neslužbeno u splitskom KBC-u.

'Bolje puhati na hladno nego zbrajati posljedice', kaže prof.dr. Ozren Polašek, stručnjak za javno zdravstvo iz Splita, podržavajući epidemiološku mjeru KBC-a.

To što je bolnica ograničila posjete, dodaje, protokol je koji ćemo viđati i u budućnosti, kad god situacija bude sumnjiva. Jedino je tako, kaže, moguće spriječiti veće posljedice.

'To je novi modus operandi svuda, ništa zabrinjavajuće niti išta oko čega bi trebalo paničariti. Svako malo od prijatelja i poznanika čujem da imaju koronu, čude joj se ljeti, no i u ovo doba godine ona je tu, i bit će i dalje s nama', zaključuje Polašek dodajući kako je u Splitu jako puno ljudi, pa onda i virus više kola.