imaju plan

Kreće izvlačenje olupine jahte u Makarskoj, kapetan objasnio detalje akcije koja će trajati sedam dana

09.07.2024 u 13:34

Bionic
Reading

Nakon više od tjedan dana otkako je u makarskoj luci izgorjela 34-metarska jahta 'Acceptus', a čija prevrnuta olupina je i dalje privezana uz obalu u gradskom portu, u utorak je postignut dogovor o njenom uklanjanju iz luke, a poslovi trebaju početi već sutra

Izgorjela olupina jahte zauzima sedam vezova za brodove, rekao je u utorak kapetan Ante Bilić, direktor tvrtke 'Makarska obala', koja upravlja makarskom gradskom lukom.

Predstavnici vlasnika jahte i tvrtke koja će ukloniti izgorjelu jahtu, nakon sastanka u Lučkoj kapetaniji došli su u 'Makarsku obalu' te iznijeli i dogovorili plan i način vađenja iz mora kao i odvoz izgorjele jahte.

Nakon što ronioci tvrtke koja će odvesti izgorjelu olupinu jahte obave potrebne poslove u moru, kazao je Bilić, u gradsku luku doplovit će pomorska dizalica te podići jahtu na teglenicu gdje će biti obavljen potrebni očevid.

Zatim će olupina jahte na tegljenici biti odvučena iz makarskog porta.

  • +13
Izgorjela luksuzna jahta 'Acceptus' u Makarskoj Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begovic/PIXSELL

Očekuje se da bi svi poslovi oko uklanjanja olupine jahte, koji počinju već sutra u moru, mogli biti završeni za nešto više od tjedan dana, dodao je Bilić.

Inače, u tankovima jahte ima oko 6 tona goriva, u moru oko plovila su zaštitne plutače, a na gradske obali u Makarskoj koja je dijelom i dalje zatvorena za pješake i moguće približavanje izgorjeloj olupini jahte, neprekidno je dežurstvo policije.