alarmatne informacije

Kremlj je hutistima dao satelitske podatke za napade na brodove u Crvenom moru

25.10.2024 u 13:08

Bionic
Reading

Hutisti u Jemenu koristili su satelitske podatke koje im je dostavila Rusija za ciljanje i napade na komercijalne brodove u Crvenom moru, izvijestio je The Wall Street Journal

Mediji su se pozvali na tri neimenovana izvora, uključujući dva europska obrambena dužnosnika, piše Wall Street Journal. Jedan od izvora izjavio je da su satelitski podaci preneseni hutistima preko pripadnika Iranske revolucionarne garde, povezanih s tim pobunjenicima u Jemenu.

Nova otkrića, objavljena u četvrtak, predstavljaju još jedan znak ruske podrške hutistima iza kulisa, nakon što su napadi u Izraelu 7. listopada izazvali novi val nasilja na Bliskom istoku.

Kremlj razmatrao da im pošalje protubrodske projektile

Prema zapadnim obavještajnim službama, Kremlj je ranije ove godine razmatrao slanje protubrodskih projektila hutistima. Reuters je o tome izvijestio u rujnu, citirajući tri regionalna i zapadna izvora, a oni su naveli da bi aranžman trebao biti omogućen preko Irana.

Dok napetosti Moskve sa Zapadom rastu, ruska vlada jasno je izrazila protivljenje uplitanju Washingtona na Bliskom istoku, gdje je američka mornarica značajno povećala svoju prisutnost radi obrane komercijalnih brodskih ruta u Crvenom moru i zaštite od opasnosti opsežnog sukoba.

Kada su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo u siječnju pokrenuli desetke napada na hutiste, Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, osudio ih je kao 'nelegitimne' prema međunarodnom pravu.

Hutisti mjesecima vrše sabotaže

Hutisti već mjesecima ometaju komercijalne brodove u Crvenom moru bespilotnim letjelicama i projektilima, navodeći to kao odmazdu za izraelske napade na Gazu.

Prema podacima zdravstvenih vlasti u Gazi, u izraelskim napadima poginulo je više od 41.000 ljudi. Međutim mnogi brodovi koje su napali jemenski pobunjenici često nemaju jasne veze s Izraelom.

  • +5
Borci u redovima hutista Izvor: EPA / Autor: YAHYA ARHAB

S obzirom na to da je plovidba Crvenim morem postala rizičnija, brodovi su počeli koristiti rutu oko Rta dobre nade, što je rezultiralo udvostručenjem globalnih vozarina na gotovo 4000 dolara po kontejneru u siječnju, a zatim povećanjem na više od 5900 dolara u srpnju, prema konzultantskoj tvrtki za pomorska istraživanja Drewry.

Cijene su u trenutku objave iznosile oko 3090 dolara, prema Drewryjevom indeksu, što je još uvijek daleko više od uobičajenih 1300 dolara po putovanju u listopadu prošle godine.

U međuvremenu, američka vojska rotirala je više grupa nosača zrakoplova kako bi obranila brodove od hutista u Crvenom moru. Prošlog tjedna napali su nekoliko ciljeva u Jemenu koristeći nevidljive bombardere B-2 Spirit.