mještani ga obožavaju

Legendarni Jadrolinijin Tijat postaje brod muzej: Pogledajte fotografije

09.05.2024 u 09:47

Bionic
Reading

Legendarni brod Tijat koji je desetljećima održavao brodsku liniju Šibenik- Zlarin- Prvić i natrag stigao je jučer u Iskra brodogradilište u Šibeniku u kojem će biti ispitano stanje u kojem se nalazi, prema Ugovoru koji je Iskra brodogradilište Šibenik potpisalo sa Šibensko – kninskom županijom, vrijednim oko 48 000 eura, priopćili su iz Iskra brodogradilišta Šibenik

Budući da Tijat više nema status broda nego plovećeg objekta, bilo ga je potrebno u brodogradilište otegliti remorkerom. Iskra brodogradilište Šibenik, kao tvrtka koja je upućena na lokalnu zajednicu priželjkivala je taj posao, ali ga je dobila transparentno, na javnom natječaju ponudivši najbolje uvjete, pripćili su iz brodogradilišta.

Čim je brod jučer stigao u to brodogradilište, odmah su ga sinkro-liftom stavili na navoz te danas počinje njegovo čišćenje i ispitivanje stanja u kojem se nalazi.

'Drago nam je da ovaj brod koji se obnavlja radi zaštite šibenske pomorske baštine ostaje u Šibeniku i u ovoj, pripremnoj fazi njegove obnove u kojoj ćemo dijagnosticirati u kakvom se stanju nalazi. Radnici Iskra brodogradilišta dobro poznaju Tijat jer su ga održavali dok je bio u sklopu 'Jadrolinije'. Željeli bismo sudjelovati i u obnovi Tijata, ali naravno, ako taj posao dobijemo u tržišnoj utakmici', ističe Roko Vuletić , predsjednik Uprave Remontnog brodogradilišta Šibenik.

Zbog privrženosti prvenstveno žitelja Prvića i Zlarina na koje je Tijat desetljećima plovio, ali i zbog očuvanja lokalne pomorske tradicije, Šibensko – kninska županija lani je taj brod otkupila od Jadrolinije za oko 30.000 eura. Prema njihovoj zamisli, Tijat bi nakon obnove kao brod muzej trebao prevoziti turiste u posjetiteljske centre na Zlarinu, u šibenskom kanalu, na Prviću te na otok magaraca kod Tribunja, a njime će upravljati JU Priroda Šibensko – kninske županije.

Za njegovu obnovu priprema se projekt kojim će se Županija natjecati za dobivanje EU sredstava za razvoj otoka. Sljedeće godine bit će 70 godina otkako je Tijat prvi put zaplovio.

  • +6
Brod Tijat Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Iskra brodogradilište Šibenik