NEZAPAMĆENE POPLAVE

Krišto potresena prizorima u Donjoj Jablanici: 'Stradale su čitave obitelji'

05.10.2024 u 15:24

Bionic
Reading

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto bila je u subotu potresena prizorima u Donjoj Jablanici gdje je u nezapamćenim poplavama poginulo najmanje 12 osoba, uključujući čitave obitelji

'Jako je teško govoriti poslije ovoga što sam sad vidjela, jednog stravičnog prizora na prostoru općine Jablanica. Čovjek naprosto ne može vjerovati. Ovdje su stradale čitave obitelji', rekla je Krišto novinarima.

Najviše poginulih u Donjoj Jablanici stradalo je u ruševnim objektima koje su zatrpale goleme količine stijenja kojega je s brda nosila bujica. Traga se za još najmanje šest osoba zatrpanih u jednoj obiteljskoj kući. Do njih pokušavaju doći timovi Civilne zaštite i Gorske službe spašavanja uz pomoć teških strojeva.

  • +18
Donja Jablanica Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic

Krišto je najavila pomoć tom teško stradalome mjestu dodajući kako su Hrvatska, Srbija, Slovenija, Europska unija ponudile na raspolaganje svoje hitne službe. Posjetila je i Konjic u kojemu je najteže pogođeno naselje Buturović Polje gdje se jedna osoba utopila, a četiri se smatraju nestalima.

Čelnik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović obišao je Kiseljak i Kreševo te općinu Fojnicu u središnjoj Bosni gdje su se utopile tri osobe i ocijenio kako se stanje razmjerno brzo normaliziralo.