Kućni ajriš krim

Kućni ajriš krim

12.12.2012 u 11:19

Bionic
Reading

... je idealno piće za blagdanske posjete prijatelja i obitelji. Malo punča, malo kuhanog vina i malo ajriš krima i svi su veseli ;)

Pronašla sam recept na jednom od omiljenih blogova i odlučila ga ubaciti u Božićnu ponudu alkoholnih pićenaca za prijatelje.

Jednostavan za pripremu, kremast i aromatičan poslužit će kao prava zimska, blagdanska okrijepa.

Ćiirz!

za 4 šalice

1 šalica jake, crne kave
1 i 1/2 šalice slatkog vrhnja
1 žlica kakaa
1 žlica šećera
1 žličica meda
1/2 žličice ekstrakta vanilije
1/2 žličice ekstrakta badema
1 pakiranje ugušćenog mlijeka (cca. 300 ml)
2 šalice whiskeya

Skuhajte kavu i pustite da malkice uzavrije. Ubacite u posudu zajedno sa šećerom, medom, vrhnjem i ekstraktima. Promiješajte i stavite na laganu vatru 20ak minuta. Miješajte neprekidno dok se smjesa ne počne zgušnjavati.
Skinite posudu s vatre ubacite ugušćeno mlijeko. Promiješajte i prebacite u posebnu posudu i ostavite da se hladi par minuta.
Na kraju umiješajte whiskey. Promiješajte i ostavite ajriš krim na sobnoj temperaturi neko vrijeme ili ga strpajte u hladnjak.

Poslužite sa šlagom (to se nekad zvalo B.P. Special i pile smo ga prijateljica Tatjana i ja u B.P. klubu kao miljenice pokojnoga Boška Petrovića) i s malo leda.