Vani magla, u kuhinji toplo i mirisno. Peče se kruh s đumbirom, prženim bademima i bananom, kuha se vino i čekaju prijateljice. Kućni ljubimci spremni za doček i gozbu samo takvu! Fali nam samo kamin i pucketanje trupaca ... ciju, ciju od zadovoljstva!
Zagrebačke me magle uvijek asociraju na atmosferu filmova o Jacku Trbosjeku.
I u tome, pretpostavljam nisam jedina niti originalna, uz sve one kojima se u glavi odvrti refren pjesme Josipe Lisac; Maaagla svuuda, maagla oko naas ...
Kad nastupi maglovito razdoblje lijepo ga je provoditi u toplojkuhinjici s voljenima, prijateljima, kućnim ljubimcima i samima sobom(zima je ipak godišnje doba za introspekcije sviju vrsta)
To što je čovjek u zatvorenom ili sam sa sobom (i introspekcijom) ne mora značiti da je na kruhu i vodi! Naprotiv, neke introspekcije naprosto vabe, svojim sadržajem,
na konzumiranje ića i pića!
Svoje sam odlučila podijeliti s prijateljicama i začiniti kuhanim vinom i đumbirovim kruhom! Još me uvijek drži prehlada, a đumbir je zdrav i važno ga je konzumiratišto češće tijekom zime.
za 6 osoba
1 šalica smeđeg šećera
1 šalica izmiksanih banana (cca. 3 banane)
2 jaja
1 žličica vanilin ekstrakta
2 žlice biljnog ulja (ako želite)
3 šalice namjenskog brašna
2 žličice praška za pecivo
1 žličica soli
1 1/2 žličica cimeta
1/2 žličica mješavine začina za medenjake
1 žličica kardamona
1/2 žličica mljevenog klinčića
2 šalice tamnog piva
1 1/2 šalica pečenih badema
2 žličice nasjeckanih suhih marelica ili datulja
2 žlice naribanog, svježeg korijena đumbira
Zagrijte pećnicu na 175 C
Obložite veliki kalup za kruh papirom za pečenje. U velikoj posudi pomiješajte smeđi šećer, banane, jaja i vaniliju. Za mokrijikruh dodajte ulje sve dobro izmiksajte.
U drugoj posudi zamiješajte 3 šalice brašna, đumbir, prašak za pecivo, sol i sve začine s dvije šalice tamnog piva. Ubacite sastojke iz jedne posude u drugu, dodajte bademe, marelice ili datulje i dobro promiješajte. Kad je smjesa polutekuća i ravnomjerna izlijte je u kalup i stavite u pećnicu.
Pecite 60 minuta ili dok vam drveni štapić kojim testirate razinu pečenosti kruščića ne izađe suh i čist!
Pa makar i u kruščiću koji je zapravo samo dodatak kuhanom vinu ...
... e da bise potonjega moglo što više popiti :)
Kuhano vino = suživot i veselje sa svima!
za 4 osobe
1,5 ili 2 l crnog vina
2 šalice šećera
sok dvije, tri velike naranče
komadić korijena svježeg đumbira
cimet
klinčić
2 naranče narezane na ploške (koje se poslože po površini i kuhajuzajedno s vinom)
malo amaretta ili vermoutha ili ruma
Izlijte vino u dovoljnovelik lonac i dodajte mu šećer i začine i neko vrijeme miješajte nalaganoj vatri. Narančama ogulite koru, narežite ih na ploške i stavite uvino.
Kuhajte sve zajedno, na laganoj vatri!, 15, 20 minuta.Naranče se moraju lagano raskuhati. Probavajte vino dok vam ne budeukusno ;). Naime, šećer je vrlo važan sastojak u kuhanom vinu. Ako gaima premalo ili previše - to neće biti to!
Dakle, ključan je za okus vašeg home made vinskog uratka!
Kad ste zadovoljni okusom procijedite vino i rastočite u šalice iličaše, ubacite po krišku naranče i servirajte.
Dok čekam svoje zlaatne prijateljice, probavam vino i jedem kruščić ... nadam se da će se što prije ukazati iz ove magle, jer ću uskoro zaboraviti sve ono do čega sam, introspekcijama, došla!
Živjeli! I nadam se da ovaj miš neće uskoro pobijeliti i oživjeti ;)