BEZ GRIJANJA I TOPLE VODE

Ledena kiša okovala Kanadu, bez struje 230.000 domova

24.12.2013 u 12:56

Bionic
Reading

Zbog nestanka struje i grijanja gradonačelnik Toronta Rob Ford građane je pozvao u hitne centre u kojima će se moći ugrijati i okupati

Zbog nevremena i ledene kiše koja u Kanadi traje već tri dana gradonačelnik Toronta Rob Ford organizirao je centre u kojima će se građani moći ugrijati i zadovoljiti osnovne higijenske potrebe, javlja Anadolu Agency.

U periodu od tri dana, koliko je trajala ledena kiša, u Torontu je palo 30 milimetara leda po kvadratnom metru. Nevrijeme je nanijelo ozbiljne probleme elektroprivredi ove zemlje, a bez struje je ostalo više od 230 tisuća domova.

Tim povodom gradonačelnik Toronta pokrenuo je hitne centre u kojima će građani biti na toplom, a imat će priliku i da se okupaju ukoliko u proteklih nekoliko dana nisu to nisu mogli napraviti. Centri su pokrenuti u namjenski izgrađenim objektima, bibliotekama, bolnicama, objektima požarnih službi, u policijskim stanicama, prostorijama udruženja i kolektivnih smještaja.

Kanada okovana snijegom i ledom

'Ovi centri bit će opskrbljeni električnom energijom iz agregata. Pozivamo sve građane koji su pogođeni nestankom struje i grijanja da dođu i koriste usluge centara. Za one koji proteklih dana zbog nedostatka vruće vode nisu bili u mogućnosti okupati se, centri će pružati i tu mogućnost, bit će dostupna topla voda', kazao je Ford.

On je kazao kako meteorolozi najavljuju prestanak nevremena te da nema potrebe proglašavati izvanredno stanje. Međutim ukoliko dođe do novog vala zahlađenja, izvanredno stanje će biti proglašeno odmah, naglasio je Ford.

Jedan od rukovoditelja elektrokompanije 'Toronto Hydro' Anthony Haines kazao je kako kompanija svim naporima pokušava uspostaviti napajanje električnom energijom. On je kazao da ekipe rade u smjenama po dvanaest sati, no unatoč svim naporima mnogo domova će za Božić ostati bez napajanja električnom energijom.