Leigh Bowery - šetajuća moderna umjetnost!

Leigh Bowery - šetajuća moderna umjetnost!

17.04.2013 u 13:26

Bionic
Reading

Današnji post posvetila sam australskom performeru, umjetniku, dizajneru, pop zvijezdi i provokatoru koji je svojim likom i djelom utjecao na mnoge današnje zvijezde. Neki ga smatraju običnim pervertitom, a drugi se pak klanjaju njegovom liku i djelu.

A među njima su Meadham Kirchhoff, Alexander McQueen, Lucian Freud, Vivienne Westwood, Boy George, Antony and the Johnsons, Lady Gaga, John Galliano, Scissor Sisters, David LaChapelle itd. Svima nam vrlo zvučna imena na koje je nesumnjivo utjecao, ne toliko masovno poznat australski performance umjetnik, Leigh Bowery

Iako je iz daleke Australije u London došao kako bi postao modni dizajner, na kraju je dizajnirao uglavnom za sebe i to vrlo bizarnu i originalnu odjeću u kojoj je izvodio najrazličitije performanase i egzibicije kojima je šokirao ne samo random prolaznike koje bi takav sretao na londonskim ulicama nego i najveće suvremenjake.




Bilo je to 80-ih godina i na vlasti je bila 'čelična lady' Margaret Thacher. Za Leigha i ljude poput njega nije bilo mjesta u londonskom mainstreamu, no tajno ga je podzemlje objeručke prihvatilo. Gay i transeksualni klubovi bili su mu drugi dom, a 1985. svakog četvrtka u diskoteci Polysexual organizirao je kultnu večer pod nazivom 'Taboo' koja je postala ekvivalent londonskom Studiu 54 samo još divljija, modernija i bez mase slavnih osoba. Tijekom narednih godina bio je pozvan da bude domaćin brojnih klupskih večeri u New Yorku, Tokiju, Rimu i drugdje.

Iako se njegova modna karijera često zanemaruje, imao je značajan umjetnički uspjeh, a to uključuje i nekoliko zbirki na London Fashion Week-u, u ICA, The Camden Palace-u, New Yorku i Tokiju.

Jedan od najzapaženijih performansa zasigurno je onaj koji je trajao tjedan dana u Anthony d'Offay, prestižnom Dering Street Galleryju u londonskom West Endu u kojem je Leigh pozirao iza dvosmjernog ogledala konstantno mijenjajući svoje outfite dok su ga posjetitelji promatrali. Bezbrižnost i smjelost tog očiglednog queer narcizma osvojila je ne samo posjetitelje nego kritičare i druge umjetnike.

U video se nalazi dio spomenutog performansa iz galerije d'Offay.


Bio je Leigh autor i kudikamo šokantnijih performansa. Od onoga u nacističkom kostimu s prijateljicom Barbarom, preko banda Raw Sewage gdje je sa Sheilom Tequila and Stellom Stein, u preko 20 centimetara visokim platformama nastupao gotovo nag, sve do najrazličitijih sado-mazo eksperimenata u javnosti.

Za razliku od mnogih suvremenika tog vremena, Bowery je bio vrlo inteligentan, načitan i strastven u svim oblicima umjetničkog izražavanja pa tako i u glazbi. Osnovao je rock/pop band Minty, a njegov prijatelj Boy George s kojim je dosta surađivao opisao ga je kao 'Modern Art on legs'

Široj javnosti postao je poznat pojavivši se u reklamama za Pepe jeans company, bio je čest gost na britanskom MTV-ju i u I-D magazinu, a U2 mu je odao počast u svojim videima za PopMart turneju. Malo ljudi zna da je Bowery bio umjetnički direktor kultnog video spota 'Unfinished Sympathy'Massive Attack-a


Ukoliko vas je ovaj post zaintrigirao pogledajte odličan dokumentarac o Leigh Boweyju na youtube-u i doznajte još pokoju pikanteriju iz života, ovog sad već pokojnog umjetnika, koji bi nedavno da je poživio proslavio svoj 52. rođendan. RIP Leigh!