riječ stručnjaka

Letica: Zabrinjavajuće je to što Rusi napreduju na cijeloj crti bojišnice

07.07.2024 u 12:10

Bionic
Reading

Rusko napredovanje se nastavlja, a Ukrajinci su prisiljeni na povlačenje kao na početku ruske agresije prije dvije godine. Pao je i strateški grad Časiv Jar, a gubici u ljudstvu i tehnici na obje strane su enormni

Situaciju na ukrajinskom bojištu za HTV-ov Studio 4 komentirao je stručnjak za sigurnosne politike Ante Letica. On smatra da je zabrinjavajuće to što ruske snage napreduju.

'Pomalo napreduju na svim bojišnicama, na cijeloj crti bojišnice i to je ono što zabrinjava. Ne može se to riječima opisati, to je klaonica - tisuće mrtvih. Rusi za to svoje napredovanje plaćaju ogromnu cijeno, ogromnim žrtvama, ali i gubicima u tehnici i drugim sredstvima. Dakle, dolazi do sve jače i jače eskalacije. Rusi pomalo napreduju, unatoč pomoći, organizaciji, novcima, oružju, streljivu koje Ukrajina dobija', rekao je Letica.

Dodaje da i jedna i druga strana u sukobu imaju strašne gubitke u ljudstvu, a da je normalno da obje strane skrivaju točne podatke.

  • +4
Ruska artiljerija Izvor: Profimedia / Autor: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

'Procienjujemo negdje da je više od 500.000 ljudi izbačeno iz stroja, što mrtvih, što trajno onesposobljenih za daljnje služenje vojske', kaže Letica koji smatra da je pomoć koju je Ukrajina dobila od zapadnih saveznika možda došla prekasno, a zaključuje da od mira u Ukrajini još nema ništa.

'Idemo prema eskalaciji i mir je još daleko, daleko, daleko', naglasio je Letica.