BORZAN U EU PARLAMENTU

'LGBTI osobe traže osnovna, a ne veća prava!'

03.02.2014 u 22:39

Bionic
Reading

'LGBTI osobe su diskriminirane i zlostavljane u svojim svakodnevnim aktivnostima. Svaka četvrta biva fizički napadnuta, a tek 22 posto bi ih prijavilo nasilje policiji. To je sramotno za današnje društvo!', kazala je u ponedjeljak zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan

Na dnevnom redu ovotjedne plenarne sjednice u Strasbourgu našlo se i Izvješće o planu EU protiv homofobije i diskriminacije na temelju rodnog identiteta. Izvješće upućuje na podatke koje je prikupila Agencija za temeljna prava, koji pokazuju kako se jedna od dviju ispitanih LGBT osoba diljem EU osjeća diskriminirano ili uznemirivano na temelju spolne opredijeljenosti, jedna od triju osoba je bila diskriminirana pri traženju robe ili usluga, a jedna od pet LGBT osoba je diskriminirana na području zaposlenja i struke.

Unatoč tome, na razini Europske unije ne postoji zajednička sveobuhvatna politika prema LGBTI osobama kao prema drugim društvenim skupinama koje se suočavaju s diskriminacijom poput žena, invalida ili Roma.

Zadnjih dana su zastupnici u Europskom parlamentu zasipani mailovima protiv ovog izvješća pogrešnom argumentacijom kako se LGBTI osobama žele dati dodatna prava. Međutim, izvješće uopće ne poziva na dodatna prava, već im nastoji osigurati zaštitu njihovih temeljnih ljudskih prava.

'Stav kako smo svi dužni osigurati ravnopravnost svih članova naše zajednice se uči u obitelji, zajednici i školama. Program građanskog odgoja i obrazovanja koji se odnedavno provodi u Hrvatskoj je pozitivan primjer. Učenici kažu kako su kroz njega postali svjesniji prava i odgovornosti koje imaju u svojoj zajednici. Međutim, veliki posao je još uvijek pred nama', rekla je Borzan.

Na kraju obraćanja je pozvala kolege zastupnike da podrže Izvješće u skladu sa europskim i ljudskim vrijednostima.