POTROŠAČKO KREDITIRANJE

Linić: Odustali smo od glasanja jer čekamo HNB

15.11.2013 u 22:02

Bionic
Reading

Hrvatski ministar financija Slavko Linić izjavio je u petak u Bruxellesu da je izglasavanje zakona o potrošačkom kreditiranju u Saboru odgođeno kako bi se razmotrilo izvješće Hrvatske narodne banke o visini prosječnih kamatnih stopa na stambene kredite u švicarskim francima

Zakon o potrošačkom kreditiranju trebao bi olakšati položaj dužnika u švicarskim francima.

'Budući da je Hrvatska narodna banka izradila i poslala dopis mi smo odustali od izglasavanja toga prijedloga tijekom današnjeg dana', rekao je Linić dodajući da postoji mogućnost da se u sljedeći četvrtak na sjednici vlade, nakon što se provjere sve računice, pokuša pronaći kompromisno rješenje 'tako da nemamo sukob između bankarskog sektora i vlade'.

'Mi poklanjamo daleko veću pozornost izvješću HNB-a i smatramo da je to odgovornije od prijedloga amandmana koje su poslale banke i prema tome mislim da se ne može govoriti o uzmaku. Smatramo da je HNB relevantna ustanova, koja može reći što su prosječno ostvarene i ugovorene kamatne stope kod prvih ugovora. Podacima HNB ipak se može vjerovati', rekao je Linić, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara financija zemalja članica EU-a.

Analiza HNB-a trebala bi poslužiti i za amandman na izmjene zakona o potrošačkom kreditiranju o izračunu kamatne stope za kredite u švicarskim francima, a primijeni li se najčešće spominjano rješenje da bi se iznos prosječne kamate pri odobravanju kredita u švicarskim francima umanjio za 30 posto, moglo bi proizići da bi se kamatna stopa na stambene kredite vezane uz franak smanjila na oko 3,1 do 3,2 posto.