'MOLIM VAS, BUDITE OZBILJNI'

Linić pobjesnio na pitanje o MMF-u

16.05.2013 u 13:29

Bionic
Reading

Izjavu guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, koji je rekao da bi se danas dalo zaključiti da je Hrvatska 2009. godine trebala sklopiti aranžman s MMF-om, komentirao je ministar financija Slavko Linić nakon sjednice Vlade. Linić je pritom pobjesnio na novinare upozoravajući ih da ne smiju biti samo puki prenositelji vijesti

Guverner Boris Vujčić u Opatiji je dao naslutiti da Hrvatskoj treba angažman MMF-a, premda je oprezno govorio o prošlom vremenu: 'Iz današnje perspektive, vjerojatno bi se moglo zaključiti da bi bilo bolje da je već 2009. Hrvatska zatražila aranžman s MMF-om budući da bi to vjerojatno ubrzalo strukturne reforme', rekao je Vujčić. Novinari su od ministra financija Slavka Linića tražili da komentira takvu izjavu i dobili su burnu reakciju.

'Prva točka današnje sjednice vam je vrlo jasan odgovor treba li nam MMF. Da, trebao je 2009. radi nesposobne i neodgovorne vlasti koja je potpisivala kolektivne ugovore, koja je trošila kapom i šakom, koja je nametala itekakve deficite u državni proračun jer je financirala nerad u željeznici i financirala ulaganje u cestogradnju bez ikakvog rezona, jer je financirala svašta i sve su to plaćali porezni obveznici. Da, onda je guverner u pravu', rekao je Linić, ali istaknuo da, kada govori o vladi Zorana Milanovića, MMF nije potreban.

Linić čak tvrdi da su oni već uspjeli dokazati da mogu bez MMF-a biti odgovorni: 'Financijska konsolidacija i fiskalna konsolidacija počela je čak i u vrijeme kada je privreda prestala raditi, kada jednostavno ništa ne funkcionira, kad je sve zastalo, kad je potrošnja pala, kad je nepovjerenje u sve organe postalo evidentno, kad su zaustavljene investicije, kad se Europa počela tresti od krize. Što je pokazala vlada Zorana Milanovića? Da može biti odgovorna bez MMF-a. To je čak i misija MMF-a jasno naznačila, da se dosta učinilo, ali po MMF-u je trebalo i više', kazao je Linić novinarima.

No nije mogao sakriti da je zbog takvog novinarskog pitanja pobjesnio, a prvi je na udaru bio sindikalac Vilim Ribić, ali i sami novinari.

'A, izvinite, što je trebalo, po Ribiću? Što bismo htjeli? Rat? Policiju na ulicama? Svađu, tučnjavu? Je l' to želimo? Prema tome, puno je učinjeno, samo, nažalost, ono što se odradi, to nije za vas vijest. Za vas je vijest treba li MMF. Svi vi, i novinari i analitičari, niste samo prenositelji vijesti. Kad postavljate ovakvo pitanje, onda dajete odgovor. Je l' trebalo više? Je l' trebalo bez socijalnih dogovora rezati plaće? Je l' trebalo prošle godine prepoloviti plaće, a godinu dana smo pregovarali, s tim istim nerazumnim Ribićem koji je vrijeđao, pljuvao. Svaki put je izlazio pred vas, bio je glavna tema, je l' tako? Uživali ste ga prenositi jer je znao pljuvati i vrijeđati. Mi smo vodili razgovore sedam teških mjeseci, a sada vam je on glavna vijest. On građanima šalje poruke, on diže ulicu, on želi rušiti vlast, a koji su rezultati u financijskoj konsolidaciji? Skromni, ali se ipak vide, ali to nije za vas vijest. Zato pitanje treba li MMF, pa sad pogledajte - imamo rezultate za 2012, ali koga to zanima? Sad je bitno pitanje guvernera. Dajte, molim vas, budimo ozbiljni', rekao je Linić