Ljeta su stvorena ... za zimnicu ;) ... ?!

Ljeta su stvorena ... za zimnicu ;) ... ?!

26.07.2011 u 11:15

Bionic
Reading

Ljeta su stvorena ... za zimnicu ;) ... ?!

U nekim su se dijelovima Lijepe naše ovih dana toliko spustile temperature da mi je (osim bilo hladno) u ušima zujalo: Jesen stiže Dunjo moja, jesen raaanaa.

Nažalost, u zadnje sam vrijeme postala auditivnom žrtvom melodija raznih izvođača iz bivše Jugoslavije (neke me sram i spomenut') koje očito čuče pohranjene u mojem dubokom Nesvjesnom. Aktiviraju se tijekom ležanja na plaži, uslijed promjene vremena i odmaranja bilo koje vrste.

Da sumiram; odmor, melodije ex Yu, jesensko ljetovanje, šetnja po plaži = zimnica!
Za ovako napredno, gotovo apstraktno mišljenje zaslužna je i nova kuharica Tončike Cukrov: Zimnica. Šteta što već nema dunja na tržnicama ... ?!

Budući već danima haračim po pulskom mrkatu (op. prev. placu) pronašla sam najljepše mahune koje postoje na kugli zemaljskoj. U svom ih je vrtu uzgojila jedna Jelena :).
I još su k tome ružičaste! Sve me to nagnalo da odaberem Tončikin recept za zimnicu - Mahune u ulju. Znam, znaam, teško je slijediti tijek misli jedne ovako apstraktne i raspršene osobe ;).

Iskoristite ponudu predivnih, šarolikih, ružičastih ili zelenih mahuna na tržnicama.
Odvojite, već sada, neku razumnu količinu za - zimnicu. Imat ćete zanimaciju za kraćenje kišnih i prohladnih ljetnih dana. I rado ćete se toga prisjećati ove zime, kad ćete vilicom iz staklenke izvlačiti hruskave, predivne, šarolike, ružičaste ili zelene mahune. U ulju. S malo svježeg bosiljka.

Mahune u ulju

½ kg mahuna, očišćenih od končića
1-2 manja luka, narezana na kriške
1 režanj češnjaka
nekoliko zrna papra
svježi bosiljak
maslinovo ulje po potrebi (do 5 dcl)
¼ žličice morske soli

Očišćene mahune poparite u slanoj vodi. Vruće stavite u hladnu vodu, ocijedite i prosušite (2 sata)
Sterilizirajte staklenke.
Kriške luka popržite na vrućoj suhoj tavi. Češnjak očistite. Svježi bosiljak operite i posušite.
Mahune poslažite u staklenku uz dodatak preprženog luka, češnjaka, bosiljka i papra te sve zajedno zalijte uljem.
Staklenke čuvajte u hladnjaku. Mahune možete jesti nakon tjedan dana.



Napomene:

Za dulje čuvanje zimnice potrebno napraviti pasterizaciju.
Blanširane mahune možete konzervirati u otopini sa soli (1 l vode i 2 dkg soli). Potom ih sve pasterizirajte.
Aromatizirane mahune koristite kao prilog glavnom jelu, dodatak salatama ili u hladnim predjelima.
Recept je za staklenke od 720 ml.


Jelenine ružičaste mahune!!!


Mene ovaj vjenčić podsjeća na zimnicu ... a vas?

Danas je koncert Jack Johnsona u Areni, Pula. U to ime stavljam pripadajuću glazbu na receptichkoji je preuzet iz kuharice Zimnica Tončike Cukrov u izdanju Planetopije.