pada temperatura

Ljetu pomalo stiže kraj: Bit će nestabilno, evo gdje prijete olujna bura i nevrijeme

27.08.2024 u 07:54

Bionic
Reading

Danas će biti djelomice sunčano, ali nestabilno, uz povremeno više oblaka. Mjestimice će biti kiše, lokalno i ponekog pljuska praćenog grmljavinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku. Od danas će temperature malo pasti, a vrijeme postati nestabilnije. U većini područja očekuju se kiša i grmljavina, a moguća je i jaka bura s olujnim udarima

Na istoku Hrvatske prevladavat će djelomice sunčano vrijeme, ali uz mogućnost lokalnih pljuskova, osobito u poslijepodnevnim satima. Nakon tople noći, dan će biti vruć i sparan, uz povremeno umjeren sjeverni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj kiša će početi ponegdje već tijekom noći, a danju će se smjenjivati sunčana i oblačna razdoblja s povremenim pljuskovima praćenim grmljavinom. Vjetar će biti slab do umjeren, sjeveroistočnog smjera, a dnevna temperatura dosezat će oko 30 °C, prognozira Izidor Pelajić u vremenskoj prognozi HRT-a.

Jaka bura pod Velebitom, pljuskovi s grmljavinom

Na sjevernom Jadranu, nakon još jedne tople noći, pretežno sunčano i vruće vrijeme očekuje se tijekom dana. Prijepodne pod Velebitom vjetrovito uz jaku buru, što će uzrokovati ponegdje valovito more. U Gorskoj Hrvatskoj mogući su pljuskovi s grmljavinom. Najviša dnevna temperatura zraka na Jadranu kretat će se između 31 i 34 °C.

U Dalmaciji će temperature malo pasti, ali će vrućina i dalje biti prisutna. Umjesto crvenog upozorenja, u utorak će biti izdano narančasto. Vrijeme će biti djelomično sunčano, uz povremene pljuskove, uglavnom u unutrašnjosti. U prvom dijelu dana puhat će umjerena bura, a poslijepodne sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.

Na jugu Hrvatske očekuje se sunčano, vruće i sparno vrijeme, uz povremenu umjerenu naoblaku i mogućnost pljuskova u unutrašnjosti. Topla noć mogla bi otežati odmor mnogima. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak i bura.

Ostatak tjedna vruće, ali povremeno nestabilno

U nastavku tjedna, vrijeme će na kopnu i dalje biti većinom sunčano i vruće, ali povremeno nestabilno. Mogućnost prolaznih pljuskova poslijepodne, osobito u petak na istoku zemlje, a u srijedu u Gorskoj Hrvatskoj, gdje je ujutro moguća kratkotrajna magla.

Na Jadranu će se osjetiti lagani pad temperature, što će označiti kraj toplinskog vala, no i dalje će biti vruće, a noći tople i vrlo tople. Bura će oslabjeti u srijedu i okrenuti na sjeverozapadnjak, dok se na jugu može očekivati pokoji pljusak iz unutrašnjosti, koji bi mogao stići do obale, osobito u petak," prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.